Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ουκρανία: Στρατιωτική βοήθεια από την Ισπανία ύψους 1 δισ. ευρώ – Δεκαετής αμυντική συμφωνία

«Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει τις δυνατότητές της», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Μοιραστείτε το

Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ φέτος, μετά τη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, και του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Μαδρίτη, τη Δευτέρα (27/05), για την υπογραφή μιας «εξαιρετικά σημαντικής» δεκαετούς συμφωνίας για την άμυνα και την ασφάλεια.

Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Guardian», η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η βοήθειά της «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα στις ικανότητές της, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνάς της».

Η διμερής συμφωνία επετεύχθη δύο ημέρες μετά την επίθεση της Ρωσίας στη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο, όπου σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, και καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. εξοργίζονται όλο και περισσότερο με τις προσπάθειες της Ουγγαρίας να εμποδίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

«[Αυτή η συμφωνία] θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει τις δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων συστημάτων αεράμυνας για την προστασία των πολιτών, των πόλεων και των υποδομών της, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται αδιάκριτες επιθέσεις, όπως αυτό το Σαββατοκύριακο στο Χάρκοβο», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Είπε ότι η Ισπανία έχει ήδη δεσμευτεί να προμηθεύσει πυραύλους Patriot και δήλωσε ότι θα στείλει επίσης «άλλη μια παρτίδα αρμάτων μάχης Leopard και κυρίως πυρομαχικά».

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει και άλλους τομείς, όπως οι πληροφορίες, η εκπαίδευση, η αποναρκοθέτηση, η ανοικοδόμηση και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρόσφατα απηύθυνε έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες να συμμετάσχουν σε μια «ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής» τον επόμενο μήνα στην Ελβετία, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον Πέδρο Σάντσεθ για την κατάσταση στο μέτωπο και ήταν ευγνώμων στην Ισπανία για την «απτή και πραγματικά σωτήρια υποστήριξη».

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται επειγόντως άλλα επτά αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot για να σταματήσει η Ρωσία να χρησιμοποιεί βόμβες για να πλήξει το δίκτυο ηλεκτροδότησης και μη στρατιωτικές περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.