Ουκρανία: Μερική εκεχειρία στο Κίεβο μετά από αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ
Η Ρωσία συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο έως την 1η Φεβρουαρίου, εν μέσω ακραίων χειμερινών συνθηκών, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για διπλωματικές συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταποδώσει, αναστέλλοντας τις επιθέσεις της σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό «ευκαιρία και όχι συμφωνία».
Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι δεν υπήρξαν πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι η Μόσχα έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της σε επιθέσεις κατά υποδομών logistics.
«Ξέρω ότι (ρωσικοί) βαλλιστικοί πύραυλοι κατευθύνονται προς τις ενεργειακές μας υποδομές… και ξέρω ότι δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί δεν υπάρχουν πύραυλοι για να τους αναχαιτίσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, περιγράφοντας τη θέση στην οποία βρισκόταν τότε.
Από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματά της στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα, βυθίζοντας το Κίεβο στο σκοτάδι και το κρύο, εν μέσω ενός από τους σκληρότερους χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι από την Κυριακή οι θερμοκρασίες στην ουκρανική πρωτεύουσα θα πέσουν έως και τους -26 βαθμούς Κελσίου.
Το Κίεβο προσπαθεί ακόμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες προηγούμενων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών που έθεσαν εκτός λειτουργίας την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση για τους κατοίκους του.
Ο Ζελένσκι είπε ότι 378 πολυώροφα κτίρια κατοικιών παρέμεναν χωρίς θέρμανση την Παρασκευή.
ρεπορτάζ: Κατερίνα Λέκα
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης