Ουκρανία: Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο μετά το τελεσίγραφο στη Ρωσία για εκεχειρία 30 ημερών

Οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών θα συναντηθούν σήμερα στο Λονδίνο για «κεφαλαιώδους σημασίας» συζητήσεις για την Ουκρανίαδύο ημέρες μετά το τελεσίγραφο που έδωσαν οι σύμμαχοι στη Ρωσία να δεχθεί εκεχειρία 30 ημερών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέβιντ Λάμι θα υποδεχθεί τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία. Τη Γαλλία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Μπενζαμέν Χαντάντ και την ΕΕ η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας, ενώ παρών θα είναι και ένας εκπρόσωπος της Ιταλίας για τη συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της «Βαϊμάρης», που συστάθηκε τον Φεβρουάριο και έχει συνεδριάσει έξι φορές έκτοτε.

Αυτές οι «κεφαλαιώδους σημασίας συζητήσεις» θα επικεντρωθούν «στις κοινές προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και μια δίκαιη και με διάρκεια ειρήνη στην Ουκρανία», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, σύμμαχοι στην προστασία της κυριαρχίας, της ειρήνης και της Ουκρανίας», τόνισε ο Λάμι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αντιμέτωποι με μια «πρόκληση» η οποία «δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ουκρανίας», αλλά είναι κρίσιμη για «την ύπαρξη της Ευρώπης στο σύνολό της».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε χθες, Κυριακή, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα (της Ουάσινγκτον) είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων και μια άμεση εκεχειρία», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.

Η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Κίεβο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στο πλαίσιο της «Συμμαχίας των προθύμων».

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απηύθυναν τελεσίγραφο στη Μόσχα να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία» 30 ημερών από σήμερα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλουν νέες «μαζικές κυρώσεις» στη Ρωσία.

Ο Λάμι επεσήμανε ότι το Λονδίνο θα ανακοινώσει σήμερα «νέες κυρώσεις εις βάρος των παραγόντων που υποστηρίζουν την παράνομη εισβολή» στην Ουκρανία.

Χωρίς να απαντήσει στο τελεσίγραφο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος «για διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» με την Ουκρανία, προτείνοντας αυτές να διεξαχθούν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες τον Πούτιν να τον συναντήσει «προσωπικά» την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες, Κυριακή, από την Ουκρανία και τη Ρωσία να συναντηθούν «αμέσως» χωρίς να περιμένουν μια εκεχειρία.

Πηγή:emakedonia.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή