Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ολλανδία: Απομακρύνουν πίνακα από πανεπιστήμιο επειδή προωθεί την πατριαρχία και το κάπνισμα

Μοιραστείτε το

Έναν πίνακα του 1970 απομακρύνουν οι ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία στον οποίο απεικονίζονται άνδρες μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου πανεπιστημίου να καπνίζουν πούρα. Το έργο τέχνης ήταν κρεμασμένο για δεκαετίες στον τοίχο της αίθουσας συσκέψεων και για χρόνια αποτελούσε θέμα συζήτησης, με μερίδα φοιτητών να καταγγέλλει πως το θέμα του προωθεί την πατριαρχία και την κακή συνήθεια του καπνίσματος.  Κατά τη διάρκεια μιας αυθόρμητης αποδοκιμασίας, ο πίνακας κατέβηκε από τον τοίχο σε σύσκεψη του περασμένου μήνα.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην λέκτορα του πανεπιστημίου, Γιούρι Ρόζενταλ που χαρακτήρισε την κίνηση «ντροπή» και «δείγμα ηλιθιότητας από τους λεγόμενους διανοητές καθηγητές». Στο πλευρό του τάχθηκαν πολλοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο 90χρονος ζωγράφος, Ρέιν Ντούλ που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ηλίθια και θλιβερή» και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Rob de Wijk να σημειώνει πως η απομάκρυνση του πίνακα είναι «απόπειρα να ξαναγραφτεί η ιστορία».

Έκτοτε, έχει ενταθεί η δημόσια κόντρα μεταξύ όσων θέλουν να απομακρυνθεί η τέχνη τού παρελθόντος που ενδεχομένως είναι προσβλητική σήμερα, με φόντο το μακρύ αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, και όσων υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε με προσπάθεια διαγραφής της ιστορίας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.