Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 289 παιδιά μετανάστες πνίγηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 στην Μεσόγειο

Μοιραστείτε το

Τουλάχιστον 289 παιδιά πέθαναν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, αριθμός που αυξάνεται κατακόρυφα, ανακοίνωσε σήμερα, 14 Ιουλίου, ο ΟΗΕ.

Ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέφερε η UNICEF, ζητώντας τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέπουν στα παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη διπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», τόνισε η Βερένα Κνάους, αξιωματούχος της UNICEF για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους.

«Υπολογίζουμε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 11.600 παιδιά διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός επίσης διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022», είπε.

«Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, 3.300 παιδιά που έκαναν το ταξίδι αυτό – το 71% του συνολικού αριθμού – ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους», σύμφωνα με τη UNICEF.

Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Αυτά τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους. Παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν επειγόντως», τόνισε η Κνάους.

Ευρωβουλευτές ζήτησαν χθες να αναπτυχθεί μια «αξιόπιστη και μόνιμη στρατηγική έρευνας και διάσωσης» για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, μετά το ναυάγιο στα μέσα Ιουνίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών που ενδέχεται να άφησε πίσω του πάνω από 600 νεκρούς.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.