Οι Βεδουίνοι της Συρίας ανακοίνωσαν ότι αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα

Οι ένοπλες φυλές Bεδουίνων της Συρίας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών της θρησκευτικής μειονότητας των Δρούζων και των σουνιτικών μουσουλμανικών φυλών σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και απειλούσαν να διαλύσουν, την ήδη εύθραυστη μεταπολεμική μετάβαση της Συρίας.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης, δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Σουέιντα, όπου πλειοψηφούν οι Δρούζοι, με στόχο κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν ουσιαστικά ταχθεί στο πλευρό των Βεδουίνων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν για να σταματήσουν τις νέες μάχες που ξέσπασαν την Πέμπτη, προτού αποσυρθούν και πάλι.

Ο προσωρινός πρόεδρος Ahmad al-Sharaa, είχε προσπαθήσει να απευθυνθεί στην κοινότητα των Δρούζων, παραμένοντας επικριτικός απέναντι στις πολιτοφυλακές. Αργότερα προέτρεψε τους Βεδουίνους να εγκαταλείψουν την πόλη, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ρόλο του κράτους στον χειρισμό των υποθέσεων της χώρας και στην αποκατάσταση της ασφάλειας».

«Ευχαριστούμε τους Βεδουίνους για την ηρωική τους στάση, αλλά απαιτούμε να δεσμευτούν πλήρως στην κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν με τις εντολές του κράτους», είπε σε ομιλία του που μεταδόθηκε το Σάββατο.

Η απόσυρση των Βεδουίνων έφερε μια ηρεμία στην περιοχή. Η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε την Κυριακή ότι στέλνει 32 φορτηγά στη Σουέιντα φορτωμένα με τρόφιμα, φάρμακα, νερό, καύσιμα και άλλη βοήθεια, αφού οι μάχες άφησαν την επαρχία με διακοπές ρεύματος και ελλείψεις. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας στέλνει επίσης αυτοκινητοπομπή με φορτηγά.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στη Συρία, Τομ Μπάρακ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις και οι φρικαλεότητες «επισκίασαν» μια αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μεταπολεμική μετάβαση της χώρας και την άρση των κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

«Όλες οι παρατάξεις πρέπει να καταθέσουν αμέσως τα όπλα, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν τους κύκλους της φυλετικής εκδίκησης», δήλωσε ο Μπάρακ στο X. «Η Συρία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή – η ειρήνη και ο διάλογος πρέπει να επικρατήσουν – και να επικρατήσουν τώρα».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή