Οι προκλήσεις του Μπάιντεν στο ταξίδι του στην Ευρώπη – Συναντήσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, με την αποστολή να τονώσει τη συνοχή και την αποφασιστικότητα της Δύσης έναντι της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξακολουθεί, από την άλλη πλευρά, να σφυροκοπεί πολλές πόλεις στην Ουκρανία.

«Ο Μπάιντεν πιθανότατα ελπίζει ότι μπορεί να συσπειρώσει τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ασκήσουν επιπλέον πίεση στη Μόσχα αναγκάζοντας έτσι το Κρεμλίνο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Μπορεί να το καταφέρει;», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος GZERO.

Ο Μπάιντεν μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου αύριο, Πέμπτη, θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εν συνεχεία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Πολωνία (Βαρσοβία) για να συναντήσει από κοντά τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα.

Ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει σε αυτό το ταξίδι:

Επίδειξη ενότητας

Οι ΗΠΑ έδειξαν να συνεργάζονται ομαλά με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, ειδικά τις πρώτες μέρες του πολέμου, όπου η κήρυξη πολέμου άφησε προ εκπλήξεως τους περισσότερους. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι πιθανότητες για διχόνοια θα αυξάνονται. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να πείσει τους συμμάχους του ότι η ενισχυμένη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ δεν είναι μια προσωρινή προϋπόθεση αλλά η νέα φυσιολογική κατάσταση.

Προσφυγική κρίση

Η Πολωνία έχει υποδεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών προσφύγων που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή. Το να ανοίξει τα σύνορά της σε εκατομμύρια πρόσφυγες έχει ασκήσει σημαντική πίεση στη χώρα και, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και οικονομική αστάθεια. Το να διασφαλιστεί ότι το έθνος παραμένει αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια παράμετρος που πρέπει να διευθετηθεί.

Στρατιωτικές λύσεις

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να παράσχουν πιο προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Υπάρχουν ανησυχίες για τα είδη της αντιαεροπορικής υποστήριξης που θα πυροδοτούσαν τη ρωσική απάντηση κατά του ΝΑΤΟ και την διοικητική μέριμνα της απόκτησης όπλων στα χέρια της Ουκρανίας – κανένα από τα οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

Οδικός χάρτης κυρώσεων

Οι συντριπτικές διεθνείς κυρώσεις – με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ευρώπη – δεν έχουν αποτρέψει τη Ρωσία από το να συνεχίσει την πλήρη επίθεσή της στην Ουκρανία. Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι επιμένουν ότι ο πόνος των κυρώσεων θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να βρουν νέους τρόπους τιμωρίας της ρωσικής επιθετικότητας.

Το ζήτημα της Κίνας

Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη θα χρειαστεί να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για να πείσουν την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία και, αν γίνεται, να είναι πιο φωνητική στην καταδίκη της. Η απειλή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας εάν βοηθούσε ανοιχτά τη Ρωσία βαραίνει ήδη την κινεζική οικονομία. Αλλά η πρόσφατη υποστήριξη της Κίνας στη συμμετοχή της Ρωσίας στην επερχόμενη οικονομική σύνοδο κορυφής της G20 υποδηλώνει ότι το έργο δεν θα είναι εύκολο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή