Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2025

Οι Ισραηλινοί προελαύνουν στην πόλη της Γάζας ενώ οι κάτοικοί της αποχωρούν με «καραβάνια απελπισίας» – Δείτε βίντεο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, παρά τη διεθνή καταδίκη, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη υπό καταιγισμό βομβαρδισμών.

Η χερσαία επιχείρηση ξεκίνησε από τα περίχωρα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές και την καταστροφή κτιρίων την τελευταία εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ, ανέφερε: «Η Γάζα καίγεται», τονίζοντας ότι οι IDF χτυπούν τις τρομοκρατικές υποδομές και εργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων και την ήττα της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την επίθεση ως ένα «κρίσιμο στάδιο» του πολέμου, βλέποντας τη Γάζα ως ένα από τα τελευταία προπύργια της Χαμάς. Ανθρωπιστική Κρίση και Διεθνείς Αντιδράσεις Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η επίθεση θα επιδεινώσει την ήδη δραματική κατάσταση, με περιοχές της Γάζας να έχουν κηρυχθεί επισήμως σε λιμό. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στη Γάζα και τα περίχωρά της, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι μόνο το 40% έχει εγκαταλείψει την περιοχή. Την Τρίτη, ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «στοχοποιήθηκαν συλλογικά λόγω της ταυτότητάς τους».

Το Ισραήλ απέρριψε «κατηγορηματικά την παραμορφωμένη και ψευδή έκθεση». Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει διεθνή αναταραχή, με πολλές χώρες να καλούν για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ανεξάρτητοι παρατηρητές σημειώνουν ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.
 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή