Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια στα λόμπι της Ουάσινγκτον

Ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει να πληρώνουν εκατομμύρια σε λομπίστες που συνδέονται με τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις περικοπές της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας, αποκαλύπτει έρευνα.

Η Σομαλία, η Αϊτή και η Υεμένη είναι μεταξύ των 11 χωρών που υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες άσκησης πίεσης με πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αφότου αυτός μείωσε την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό.

(AP Photo/Jose Luis Magana, File)

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Global Witness, πολλά κράτη έχουν ήδη αρχίσει να ανταλλάσσουν κρίσιμους φυσικούς πόρους με αντάλλαγμα ανθρωπιστική ή στρατιωτική υποστήριξη.

Έγγραφα δείχνουν ότι εντός έξι μηνών από τις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, υπογράφηκαν συμβάσεις αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ εταιρειών λόμπινγκ που συνδέονται με τον Τραμπ και ορισμένων από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, οι οποίες ήταν μεταξύ των υψηλότερων δικαιούχων της USAID, της αμερικάνικης υπηρεσίας εξωτερικής βοήθειας που κατήργησε ο Τραμπ.

Για παράδειγμα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που βρίσκεται σε δίνη μαζικών εκτοπισμών και συγκρούσεων για τον ορυκτό της πλούτο εδώ και χρόνια, είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την αμερικάνικη υποστήριξη κατά των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπέγραψε συμβάσεις αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων με τους λομπίστες της Ballard Partners, από τους κορυφαίους δωρητές της πολιτικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ.

Η Σομαλία και η Υεμένη υπέγραψαν αντίστοιχα συμβάσεις με την BGR Government Affairs, της οποίας ο πρώην συνεργάτης Σιν Ντάφι, είναι τώρα υπουργός Μεταφορών του Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν, μιας χώρας που παλεύει με την ακραία φτώχεια αλλά είναι εξαιρετικά πλούσια σε ορυκτά, έχει υπογράψει επίσης δύο συμβάσεις με λομπίστες που συνδέονται με τον Τραμπ, αξίας 450.000 δολαρίων το μήνα.

Τι προσφέρουν

Η πρόσβαση σε βασικούς φυσικούς πόρους έχει γίνει προτεραιότητα για τον Τραμπ, ιδίως σε σπάνιες γαίες, καθώς θεωρούνται κρίσιμες για την ασφάλεια των ΗΠΑ, όμως οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κυριαρχούνται από την Κίνα και ο Λευκός Οίκος θέλει απεγνωσμένα να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση.

Άλλα έθνη προσφέρουν αποκλειστική πρόσβαση σε λιμάνια και στρατιωτικές βάσεις σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει ότι «βλέπουμε μια δραματική μείωση της βοήθειας, σε συνδυασμό με μια σαφή βιασύνη για πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά και την προθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να εξασφαλίσει συμφωνίες σε αντάλλαγμα για οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια» και καταλήγει ότι «η σύναψη συμφωνιών πρέπει να είναι διαφανής και δίκαιη. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραματίζει η διεθνής βοήθεια στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου κόσμου για όλους, διατηρώντας τον διακριτό της ρόλο μακριά από το εμπόριο».

Πηγή: The Guardian

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή