Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο τάφος της βασίλισσας Ελισάβετ σε ένα παρεκκλήσι στο Γουίνδσορ – Επισκέψιμος για το κοινό – Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο 

Μοιραστείτε το

Το όνομα της βασίλισσας Ελισάβετ έχει πλέον χαραχθεί σε μια πέτρα μαζί με τα ονόματα των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς της στο παρεκκλήσι του Γουίνδσορ, όπου κηδεύτηκε τη Δευτέρα.

Η τελευταία της κατοικία βρίσκεται δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο και τους γονείς της, τα ονόματα των οποίων είναι επίσης χαραγμένα στην πέτρα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κηδεύτηκε μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο σε μια ιδιωτική τελετή, στην οποία παρέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, το βράδυ της Δευτέρας, μετά την κρατική κηδεία της στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και την κηδεία στο παρεκκλήσι του κάστρου Γουίνδσορ.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι η επιγραφή στην πέτρα του τάφου στο παρεκκλήσι George VI Memorial Chapel (είναι ένα μικρό παρεκκλήσι μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου) έχει πλέον τα ονόματα της βασίλισσας, των γονέων της και του Φιλίππου, μαζί με τις χρονολογίες της γέννησής τους και του θανάτου τους.

Η πέτρα, η οποία είναι καινούργια, αντικατέστησε τη μαύρη πέτρινη πλάκα που ήταν τοποθετημένη στο δάπεδο και η οποία είχε τα ονόματα Γεώργιος ΣΤ’ και Ελισάβετ με χρυσά γράμματα.

Η πλάκα που καλύπτει την είσοδο της κρύπτης, όπως ήταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, όταν εκεί βρίσκονταν οισ σοροί του βασιλιά Γεωργίου VI και της βασιλομήτορος Ελισάβετ. Από το βράδυ της Δευτέρας αναπαύονται εκεί και η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η πλάκα, όπως ανακοίνωσε το παλάτι έχει ήδη αντικατασταθεί από μια νέα.

Η πλάκα που καλύπτει την είσοδο της κρύπτης, όπως ήταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, όταν εκεί βρίσκονταν οι σοροί του βασιλιά Γεωργίου VI και της βασιλομήτορος Ελισάβετ. Από το βράδυ της Δευτέρας αναπαύονται εκεί και η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η πλάκα, όπως ανακοίνωσε το παλάτι, έχει ήδη αντικατασταθεί από μια νέα.

Στη νέα πέτρα έχουν πλέον αναγραφεί τα ονόματά τους, σε μορφή λίστας, «Γεώργιος ΣΤ’ 1895-1952» και «Ελισάβετ 1900-2002», ακολουθούμενη από ένα μεταλλικό αστέρι του «Τάγματος της Περικνημίδας» και στη συνέχεια «Ελισάβετ Β’ 1926-2022» και «Φίλιππος 1921-2021».

Και οι τέσσερις βασιλείς ήταν μέλη του Τάγματος της Περικνημίδας, το οποίο έχει ως πνευματικό του σπίτι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Όταν ο Φίλιππος πέθανε πριν από 17 μήνες, το φέρετρό του ενταφιάστηκε στο Βασιλικό Θολωτό του Αγίου Γεωργίου, την κρύπτη εντός του ναού, όπου κατέβηκε και το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ, στο τέλος της δημόσιας τελετής.

Η κεντρική βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου αρχικά, στο τέλος της δημόσιας κηδείας, είχε βυθιστεί και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ και παρέμεινε εκεί για δύο περίπου ώρες. Η φωτό είναι αρχείου και απεικονίζει τη σορό του βασιλιά Εντουαρντ VII, το 1910.

Η κεντρική βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου αρχικά, στο τέλος της δημόσιας κηδείας, είχε βυθιστεί και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ και παρέμεινε εκεί για δύο περίπου ώρες. 

Η αδελφή της βασίλισσας, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, που πέθανε το 2002, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της τοποθετήθηκε αρχικά στον Βασιλικό Θόλο, πριν μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μνήμης Γεωργίου VI μαζί με τα φέρετρα των γονέων της, όταν η βασιλομήτωρ πέθανε αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Το όνομα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας δεν αναγράφεται στη μαρμάρινη είσοδο που φράζει την είσοδο στη βασιλική κρύπτη αλλά σε μια άλλη πλάκα που είναι τοποθετημένη δίπλα, στο πάτωμα, και ακουμπά στον τοίχο του παρεκκλησίου.

Πότε θα αρχίσουν οι επισκέψεις στον τάφο της βασίλισσας Ελισάβετ

Το Κάστρο του Γουίνδσορ είναι προς το παρόν κλειστό για το κοινό και θα ανοίξει ξανά στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν το παρεκκλήσι ως μέρος μιας γενικής ξενάγησης στο Κάστρο του Γουίνδσορ, η οποία κοστίζει έως 28,50 λίρες για τους ενήλικες και 15,50 λίρες για τα παιδιά.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.