Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Έλον Μασκ χάνει 55 δισ. δολάρια με μια απόφαση – Πέφτει από την κορυφή των πλουσιότερων του κόσμου

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ υπέστη την πρώτη σημαντική δικαστική ήττα.

Μοιραστείτε το

Δικαστήριο του Ντέλαγουερ ακύρωσε την αποζημίωση 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων προ τον διευθύνων σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, δικαιώνοντας έναν εκ των μετόχων, τον Ρίτσαρντ Τορνέτα, ο οποίος ισχυριζόταν πως το ύψος της ήταν «υπερβολικό», «πέρα από τα όρια της λογικής» και οφειλόταν στο γεγονός πως ο Μασκ ασκούσε «αθέμιτη επιρροή» στο διοικητικό συμβούλιο.

Η νομική ομάδα του Ρίτσαρντ Τορνέτα υποστήριξε ακόμη πως το διοικητικό συμβούλιο είχε καθήκον να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο αποδοχών ή να αναζητήσει άλλο CEO. Θα έπρεπε επίσης, όπως αναφέρει ο ενάγων, να απαιτήσουν από τον Μασκ να εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην Tesla αντί να του επιτρέπουν να επικεντρώνεται σε άλλα πρότζεκτ, που απλώς μεγαλώνουν τη δική του περιουσία.

Υπενθυμίζεται πως το 2022, ο Μασκ αγόρασε το Twitter, μετονομάζοντάς το σε «X», ενώ έχει ιδρύσει πολλές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink, της επιχείρησης κατασκευής σηραγγών Boring Co, και της SpaceX, που δραστηριοποιείται στον τομέα του Διαστήματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η δικαστική απόφαση ισοδυναμεί με την πρώτη του μεγάλη δικαστική ήττα του Μασκ και εάν παραμείνει ως έχει μετά από πιθανή έφεση, τότε θα πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα σε βάρος του μεγιστάνα της τεχνολογίας. Ο Έλον Μασκ το τελευταίο διάστημα αναζητά σημαντικά κεφάλαια, δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να μη μείνει πίσω στη κρίσιμη κούρσα της νέας τεχνολογίας.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η δικαστής Κάθαλιν ΜακΚόρμικ έκρινε πως η συμφωνία αμοιβής από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla υπήρξε «βαθιά προβληματική» και ήταν απότοκο της μεγάλης επιρροής που είχε ο Έλον Μασκ σε πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου με αποτέλεσμα επί της ουσίας να ελέγχει τις αποφάσεις αν και κατείχε μόλις το 22% των μετοχών.

Πέντε χρόνια αφότου χορηγήθηκε στον Ελον Μασκ η μεγαλύτερη αμοιβή στελέχους στην ιστορία, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και να καταλήξει σε μια νέα πρόταση. Η πρώτη αντίδραση του Μασκ ήταν να επιτεθεί κατά τη δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη πολιτεία. «Ποτέ μην εντάξετε την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ», έγραψε στην πλατφόρμα του Χ.

«Δεδομένου ότι η δικαστής διαπίστωσε πως ο Μασκ είχε τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί μια τέτοια συναλλαγή», δήλωσε στο BBC ο Μπράιαν Κουίν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Κολεγίου της Βοστώνης. «Μεταχειρίζεται την Tesla σαν να είναι δική του, αλλά ακόμα κι αν αυτοαποκαλείται ‘βασιλιάς της Tesla’, δεν είναι στην πραγματικότητα ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Χάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

Σύμφωνα με το Business Insider, η απόφαση του δικαστηρίου, εάν τελεσιδικήσει, θα σημαίνει ότι η καθαρή περιουσία του Μασκ θα μειωθεί κατά πολλά δισεκατομμύρια. Χωρίς την εν λόγω αποζημίωση, η περιουσία του θα περιοριστεί από τα περίπου διακόσια δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα σημαίνει πως θα πέσει αρκετές θέσεις στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Μασκ «έκλεισε» το 2023 στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Δεύτερος ήταν ο Τζεφ Μπέζος της Amazon με 186 δισεκατομμύρια δολάρια και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήταν ο Bernard Arnault, ο Γάλλος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πολυτελών ειδών LVMH, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 183 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.