Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία

Μοιραστείτε το

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρους, η οποία δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι παραιετείται, ανέφεραν οι Times.

«Λαμβάνει εισηγήσεις και λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία της Βρετανίας τον Ιούλιο του 2019 αφού αναδείχθηκε νικητής σε ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις και εν συνεχεία κατήγαγε μία ιστορική συντριπτική νίκη στις εκλογές πέντε μήνες μετά. Κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση να «ολοκληρώσει το Brexit», αλλά η κυβέρνησή του βρέθηκε στη δίνη σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων μια αστυνομική έρευνα για το partygate στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στις 7 Ιουλίου, στέφθηκε με επιτυχία η «ανταρσία» των Συντηρητικών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών για την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Η παραίτηση του Τζόνσον σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικής καριέρας στην οποία βοήθησε η επιτυχημένη εκστρατεία «Vote Leave» για έξοδο από την ΕΕ το 2016, και η οποία χάρισε στο Συντηρητικό Κόμμα μια ιστορική νίκη στις γενικές εκλογές το 2019. Έχουν περάσει λιγότερο από τρία χρόνια από τότε που ο Τζόνσον στεκόταν θριαμβευτής έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας κερδίσει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 80 εδρών.

Πρόκειται για την έβδομη μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, με δύο χρόνια και 349 ημέρες στο τιμόνι της. Ο Τζόνσον έμεινε λιγότερες ημέρες ακόμα και από την Τερέζα Μέι, την προκάτοχό του, η οποία κρίθηκε αποτυχημένη. Παρέμεινε στην πρωθυπουργία της «γηραιάς αλβιώνας» έως την εκλογή του νέου αρχηγού των Τόρις το φθινόπωρο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.