«Τον τελευταίο μήνα, μια απότομη αύξηση των περιστατικών μαζικών ατυχημάτων που συνδέονται με τους χώρους διανομής βοήθειας έχει εξουδετερώσει το κατεστραμμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας», δήλωσε η ICRC.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε σήμερα ότι η «μεγάλη αύξηση» περιστατικών τραυματισμού και θανάτων κοντά στα σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθεί ακόμα πιο πέρα από τις δυνατότητες του το ήδη υπερβολικά επιβαρυμένο υγειονομικό σύστημα.
Το νοσοκομείο εκστρατείας του νοτίου τμήματος της Γάζας, έχει καταγράψει 200 θανάτους και περισσότερες από 2.200 περιθάλψεις ασθενών από πυροβολισμούς, από τότε που δημιουργήθηκαν νέα σημεία διανομής βοήθειας στα τέλη Μαΐου.
Η ICRC
Για να αντιμετωπιστεί η εισροή των τραυματιών, η ICRC εξηγεί ότι όλο το προσωπικό της συμμετέχει πλέον στην παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.
«Οι φυσιοθεραπευτές βοηθούν τους νοσηλευτές να καθαρίσουν και να δέσουν πληγές. Τα μέλη των συνεργείων καθαρισμού λειτουργούν πλέον ως βοηθοί νοσηλευτές και μεταφέρουν φορεία εκεί όπου χρειάζονται. Οι μαίες προσφέρουν παρηγορητική φροντίδα», προσθέτει.
Το GHF
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) -ως επίσημα ιδιωτική προσπάθεια, αλλά με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ- ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 26 Μαΐου, αφού το Ισραήλ σταμάτησε τις προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερο από δύο μήνες, προκαλώντας προειδοποιήσεις για επικείμενο λιμό.
Ακόμη και αν το GHF το αρνείται, οι δραστηριότητές του έχουν διαταραχθεί από σκηνές χάους καθώς υπάρχουν σχεδόν καθημερινές πληροφορίες θανατηφόρων πυροβολισμών από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στα σημεία παροχής βοήθειας.
Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια σε σημεία διανομής, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας
Το σύστημα υγείας της Γάζας βρίσκεται εδώ και μήνες σε σημείο σχεδόν κατάρρευσης, με σχεδόν όλα τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις είτε να μην λειτουργούν είτε να λειτουργούν μερικώς.
Οι δραστικοί περιορισμοί του Ισραήλ στην είσοδο αγαθών και βοήθειας στη Γάζα, από την έναρξη του πολέμου –πριν από 21 μήνες– έχει προκαλέσει ελλείψεις σε όλα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των ιατρικών προμηθειών και των καυσίμων, στα οποία βασίζονται τα νοσοκομεία για την τροφοδοσία των γεννητριών τους. Ενώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες το Ισραήλ δεν είχε επιτρέψει, εν γένει, την είσοδο καυσίμων στο παλαιστινιακό έδαφος.
«Η απουσία προσβάσιμων καυσίμων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοσοκομεία και δεν υπάρχει καθαρό νερό», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε έκθεσή του τη Δευτέρα.
«Οι πάροχοι υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία, μοιράζονται προμήθειες, αλλά αυτό δεν μπορεί να διατηρήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης για πολύ ακόμη».
Πηγή: AFP