Παρά τις διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει η σοκαριστική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, την Τρίτη (20/5) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονται στο Κατάρ.
Στο εμιράτο θα παραμείνει μία μικρή ομάδα χαμηλόβαθμων διπλωματών, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο να συζητήσει μία κατάπαυση πυρός στην περιοχή -μόνο υπό προϋποθέσεις.
Η ΕΕ προχωρά σε κυρώσεις εις βάρος της κυβέρνησης Νετανιάχου
Την ίδια στιγμή εντείνεται η διεθνής κατακραυγή, φτάνοντας έως και τις απειλές για κυρώσεις από ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια εντυπωσιακή στροφή στη στάση της προς το Ισραήλ προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κάγια Κάλας ανακοίνωσε σχεδόν παράλληλα ότι οι Βρυξέλλες θα αναθεωρήσουν τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Τελ Αβίβ.
Το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Κάσπαρ Φέλνταμπ, μετέδωσε ότι η Κάλας αποφάσισε να διατάξει την αναθεώρηση της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών – μελών τους, αφενός, και του Κράτους του Ισραήλ, αφετέρου, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ίδια η Κάλας επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή, σχολιάζοντας ότι είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί. «Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.