Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νέα υπόθεση Φλόιντ στις ΗΠΑ: Πέθανε κατά τη σύλληψη, φωνάζοντας πως δεν μπορεί να αναπνεύσει

Ο 53χρονος Φρανκ Τάισον άφησε την τελευταία του πνοή στις ΗΠΑ, ενώ είχε ακινητοποιηθεί και αστυνομικός τον πάταγε με το γόνατο.

Μοιραστείτε το

Ένα ακόμη περιστατικό σύλληψης από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, που οδήγησε στο θάνατο του συλληφθέντα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η νέα υπόθεση έχει τρομακτικές ομοιότητες με αυτήν του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου αφροαμερικανού, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη σύλληψή του στη Μινεσότα, όταν ο αστυνομικός τον πάτησε με το γόνατο στο λαιμό, ενώ βρισκόταν στο έδαφος με χειροπέδες, προκαλώντας του ασφυξία.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ είχε πυροδοτήσει ένα μαζικό κίνημα κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ (BlackLivesMatter) με οργισμένες διαδηλώσεις.

Ο 53χρονος Φρανκ Τάισον άφησε την τελευταία του πνοή με τον ίδιο τρόπο στις 18 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του μέσα σε ένα μαγαζί, οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος, του πέρασαν χειροπέδες και ένας εξ αυτών τον πάτησε με το γόνατο. Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα και στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης. Οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται, οι Μπο Σόνεγκε και Κάμντεν Μπερτς, έχουν τεθεί σε άδεια μετ’ αποδοχών.

Ο Φράνκ Τάισον, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πριν από μόλις δύο εβδομάδες έχοντας εκτίσει ποινή κάθειρξης 24 ετών, φαίνεται στο βίντεο να λέει πως «δεν μπορεί να αναπνεύσει», όπως ακριβώς και ο Τζορτζ Φλόιντ, ενώ οι αστυνομικοί τον έχουν ακινητοποιήσει και ένας από αυτούς τον πατάει με το γόνατο στην πλάτη. Από εκείνη τη στιγμή, όπως προκύπτει από το βίντεο, ο Τάισον δεν κουνιέται, ούτε μιλάει. Μετά από λίγα λεπτά διαπιστώθηκε πως δεν είχε πλέον σφυγμό, ενώ όταν έφτασε το ασθενοφόρο διαπιστώθηκε πως ήταν ήδη νεκρός.

Ο Τάισον φέρεται να κατέληξε στο μπαρ, ύστερα από εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα από το οποίο διέφυγε. Αρχικά, όταν εμφανίζονται οι αστυνομικοί, ζητάει επανειλημμένα να καλέσουν τον σερίφη και λέει πως «θέλουν να τον σκοτώσουν». Αντιστέκεται στη σύλληψη και τελικά οι αστυνομικοί τον ακινητοποιούν, ρίχνοντας τον στον έδαφος. Ο Τάισον ακούγεται να λέει άλλη μια φορά πως δεν μπορεί να αναπνεύσει και στη συνέχεια δεν ακούγεται ξανά.

Στη συνέχεια ένας από τους αστυνομικούς μιλάει με άλλα άτομα στο μπαρ, πάνω από τον Τάισον, ο οποίος δεν κινείται. Ύστερα από πέντε λεπτά ένας αστυνομικός πλησιάζει και ρωτάει αν ο συλληφθείς αναπνέει. Σκύβει, ελέγχει τον σφυγμό του και αποχωρεί βιαστικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες (σ.σ. δεν φαίνεται στο βίντεο), λίγο αργότερα αστυνομικοί επιστρέφουν και ξεκινούν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), προσπαθώντας να τον επαναφέρουν.

Δείτε το βίντεο

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.