Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νέα εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα μετά τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Μοιραστείτε το

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (20/2), ο πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα.

Νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBMs) προς την θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα, εκτός ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), και δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε σε κάποιο αεροσκάφος ούτε σε κάποιο πλοίο.

Το Σάββατο (18/2), η Βόρεια Κορέα είχε επίσης εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο, που κατά την ίδια, ήταν διηπειρωτικός (ICBM) και θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας των ΗΠΑ. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν κοινά αεροπορικά γυμνάσια.

Σημειώνεται, πως ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρεςκαταδίκασε την νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις “προκλητικές ενέργειες”, ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χτες Κυριακή (19/2) από τον εκπρόσωπό του.

“Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει την εκτόξευση, για ακόμη μια φορά, βαλλιστικού πυραύλου με διηπειρωτική εμβέλεια” από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη να “συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της”, σημείωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, εν μέσω αλλεπάλληλων οπλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα και της εντατικοποίησης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων του αμερικανικού και του νοτιοκορεατικού στρατού, που αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Σεούλ και Ουάσιγκτον προειδοποιούν εξάλλου πως η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου ήδη από το 2022.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.