Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μήνυση κατά της Κομισιόν από τους New York Times – Ζητούν την αποκάλυψη των SMS Φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά

Μοιραστείτε το

Στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν προσέφυγαν οι New York Times για τη μη δημοσιοποίηση των γραπτών μηνυμάτων που αντάλλαξαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Η αμερικανική εφημερίδα προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληροφορίες για τις συμφωνίες που έκανε η Ένωση για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τα οποία κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Politico, η προσφυγή κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.

Οι New York Times, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ανέφεραν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν το αντικείμενο της αγωγής, επί του παρόντος.

Το ιστορικό των μηνυμάτων

Τον Ιανουάριο του 2022, η ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι, διαπίστωσε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Κομισιόν να ανακτήσει αρχικά τα μηνύματα, έπειτα από αίτημα για δημόσια πρόσβαση σε αυτά, που είχε κάνει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Φάντα.

Η διαμεσολαβήτρια στην έρευνά της διαπίστωσε πως η Κομισιόν δεν είχε ζητήσει ρητά από το προσωπικό γραφείο της Φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Έπειτα, η Επίτροπος Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα είχε υποστηρίξει πως τα γραπτά μηνύματα μπορεί να είχαν διαγραφεί, λόγω της βραχύβιας, εφήμερης φύσης τους.

Η Bild έχει καταθέσει σειρά αγωγών σε βάρος της Κομισιόν, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά εμβολίων κατά του κορoνaϊό, των εταιρειών Pfizer/ BioNTech και AstraZeneca.

Ενώ πολλές από αυτές τις αιτήσεις απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η γερμανική εφημερίδα απέκτησε κάποια έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων ανταλλαγή email που ξεκινούσε τον Ιούνιο του 2020.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.