Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο – Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή φαντάζει δύσκολα επιτεύξιμη, με την ανθρωπιστική κρίση να εντείνεται και τον αριθμό των άμαχων θυμάτων να αυξάνεται συνεχώς.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι πρότεινε χθες Κυριακή την κήρυξη εκεχειρίας δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει τον 13ο μήνα του.

Ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι εκ των μεσολαβητών μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος και του Ισραήλ, πρότεινε από το Κάιρο «εκεχειρία δύο ημερών στη διάρκεια της οποίας τέσσερις όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα (Παλαιστίνιους) κρατούμενους» στο Ισραήλ.

Αυτό θα αποτελέσει όρο για να ξεκινήσουν «έπειτα από λιγότερες από δέκα ημέρες διαπραγματεύσεις» για την επίτευξη «πλήρους εκεχειρίας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται υπό πολιορκία, με τον πληθυσμό της να είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, οι περιφερειακοί παίκτες αναβαθμίζουν την εμπλοκή τους, και η κατάσταση βαδίζει προς νέα κλιμάκωση.

Χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων από τα οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιωτικοί, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει τον πόλεμο. Όμως τόνισε ότι θα δοθεί η «κατάλληλη απάντηση» στο Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε μετά τα ισραηλινά πλήγματα ότι δεν πρέπει «να τα υποτιμήσουμε ούτε να υπερβάλλουμε». Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η επίθεση εναντίον του Ιράν «πέτυχε όλους τους στόχους της». Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι η ισραηλινή πολιτική αεροπορία έπληξε «τις αμυντικές ικανότητες του Ιράν και τις ικανότητες κατασκευής πυραύλων» που έχουν στόχο το Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδας, έπειτα από αίτημα του Ιράν, για να συζητήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τελευταίες συναντήσεις στην Ντόχα με θέμα πιθανή συμφωνία εκεχειρίας στην Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων επικεντρώθηκε σε νέο σχέδιο που λαμβάνει υπ’ όψιν προηγούμενες προτάσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Τις επόμενες ημέρες οι συνομιλίες θα συνεχισθούν ανάμεσα στους μεσολαβητές και την Χαμάς για να εξετασθεί αν οι διαπραγματεύσεις και η συνέχιση της προσπάθειας προώθησης μιας συμφωνίας είναι εφικτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δοθούν στοιχεία για το νέο σχέδιο.

Κλιμάκωση των Ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και το Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν έντονες επιθέσεις στον βόρειο τομέα της Γάζας. Χθες Κυριακή ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματα στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια.

Ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο κοντά στην πόλη της Γάζας, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους από τη Τζαμπάλια, προκάλεσε τον θάνατο εννέα Παλαιστινίων, σύμφωνα με την πολιτική προστασία του θύλακα. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας ισραηλινό drone σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ πλήγμα προκάλεσε έναν νεκρό στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ.

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα σειρά επιδρομών κατά της πόλης της Τύρου, στον νότιο Λίβανο, αφού προηγουμένως είχε ειδοποιήσει τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών της πόλης να απομακρυνθούν, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Ani.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ήδη στην πόλη σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες. Η παραλιακή πόλη του Λιβάνου φιλοξενεί πολλούς αρχαιλογικούς χώρους που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας της Unesco.

Στην παράκτια αυτή πόλη του νότιου Λιβάνου τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, σε ισραηλινές επιδρομές εναντίον των περιοχών Χαρέτ Σαΐντα, Άιν Μπάαλ και Μπουρζ αλ Σεμάλι.

Στο βόρειο Ισραήλ οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν πολλές φορές σήμερα το πρωί, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα από ρουκέτες και βλήματα.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο τουλάχιστον 1.620 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημα στοιχεία.

Το Ιράν στην εξίσωση της Μέσης Ανατολής

Το Σάββατο, το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, ισχυριζόμενο πως επρόκειτο για κατασκευαστικές υποδομές πυραύλων. Το Ιράν αντέδρασε μέσω προειδοποίησης του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, ο οποίος δήλωσε πως θα υπάρξουν «πικρές συνέπειες» για το Ισραήλ, με τη χώρα του να δηλώνει έτοιμη να απαντήσει.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαεΐ επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ. Ο στρατηγός Σαλαμί, επικεφαλής του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν κατάφερε να πετύχει τους ύπουλους στόχους του» με τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε, οι οποίες προκάλεσαν «περιορισμένες ζημιές» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών.

Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν σε απάντηση στην ιρανική επίθεση με πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου, η οποία εξαπολύθηκε ως αντίποινα για τον φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο Σαλαμί εκτίμησε ότι η ισραηλινή επίθεση απέδειξε «τους λάθος υπολογισμούς» του Ισραήλ και «την ανικανότητά του» στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Προειδοποίησε μάλιστα το Ισραήλ για τις «απερίγραπτες πικρές συνέπειες» που θα έχει η επίθεσή του.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την ισραηλινή επίθεση. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Κυριακή αναφορικά με τα ισραηλινά πλήγματα ότι δεν πρέπει «να τα υποτιμήσουμε ούτε να υπερβάλλουμε».

Την ίδια ημέρα ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει τον πόλεμο. «Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε εξάλλου ότι το Ιράν θα δώσει την «κατάλληλη απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί επανέλαβε ότι η χώρα του έχει «δικαίωμα να απαντήσει», προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη «έλαβε ενδείξεις» λίγες ώρες πριν την ισραηλινή επίθεση. Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ «έστειλε μήνυμα στο Ιράν» πριν την απάντησή του και προειδοποίησε «κατά μιας απάντησης».

Η Βαγδάτη διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ για τη χρήση του εναέριου χώρου της

Παράλληλα, το Ιράκ καταδίκασε τη χρήση του εναέριου χώρου του από το Ισραήλ, προκαλώντας την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ.

Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαμαρτυρήθηκε επισήμως στον ΟΗΕ για τη χρήση του εναέριου χώρου του από το Ισραήλ για τα πλήγματά του εναντίον του Ιράν, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας το Ιράκ καταδίκασε «την κατάφωρη παραβίαση που διέπραξε η σιωνιστική οντότητα, τα αεροσκάφη της οποίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία του Ιράκ χρησιμοποιώντας τον ιρακινό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπασίμ Αλαουάντι.

Οι ιρακινές αρχές θα επικοινωνήσουν και με τις ΗΠΑ, σύμμαχο του Ισραήλ, αναφορικά με «αυτή την παραβίαση».

Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε απάντηση στην ιρανική επίθεση με πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου, η οποία εξαπολύθηκε ως αντίποινα για τον φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο ιρανικός στρατός κατήγγειλε το Σάββατο ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον ιρακινό εναέριο χώρο, τον οποίο ελέγχει ο αμερικανικός στρατός, «για να εξαπολύσουν από απόσταση έναν αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εξοπλισμένων με πολύ ελαφρές κεφαλές».

Σύμμαχοι του Ιράν και των ΗΠΑ, οι ιρακινές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν μια εύθραυστη ισορροπία προκειμένου να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης. Αν και η κυβέρνηση του Ιράκ συνδέεται στενά με την Τεχεράνη, διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν στρατεύματα στο Ιράκ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Όμως στο ιρακινό έδαφος δρουν και ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες, οι οποίες έχουν εξαπολύσει δεκάδες πλήγματα με ρουκέτες και drones εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Πλέον εκτοξεύουν drones και κατά του Ισραήλ, αν και σπάνια προκαλούν ζημιές.

Χθες Κυριακή μία από αυτές τις ομάδες, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, κατήγγειλε τη χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου από το Ισραήλ για την επίθεσή του εναντίον του Ιράν, θεωρώντας ότι δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο».

Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ, που βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών στη Μπλε Γραμμή. Με την κατάσταση στη Γάζα να επιδεινώνεται, ο Μπορέλ έκανε λόγο για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καλώντας σε άμεση διεθνή παρέμβαση.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός εκατέρωθεν της Μπλε Γραμμής», της ουδέτερης ζώνης μήκους 120 χιλιομέτρων ανάμεσα στην συνοριακή γραμμή του νοτίου Λιβάνου και στην συνοριακή γραμμή του βορείου Ισραήλ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την σύνοδο των 43 μελών της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά επίσης «την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών, είπε επαναλαμβάνοντας ότι «οι επιθέσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων κατά της υποδομής και του προσωπικού της Finul είναι απαράδεκτες».

Η Μπλε Γραμμή χαράχτηκε από τον ΟΗΕ το 2000 σε προηγούμενη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο. Η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που έθεσε τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, προβλέπει την αυστηρή τήρησή της από τις εμπόλεμες πλευρές.

Η Ισπανία και ο Λίβανος έχουν επίσης ζητήσει την «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 καθώς και «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή με κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συνόδου της Βαρκελώνης.

«Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου στο έδαφός του και εγγυήσεις για την επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που απαιτεί «τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των λιβανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των κυανοκράνων.

Η Finul απαρτίζεται από 9.500 στρατιώτες. Από το άνοιγμα από την Χεζμπολάχ του λιβανικού μετώπου κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο 2023, οι κυανόκρανοι βρίσκονται συχνά ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Πρόσφατα η Finul κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι βάλλει σκοπίμως κατά των θέσεών της.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην σύνοδο για την Μεσόγειο, ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε επίσης τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας και κυρίως στον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα, που βρίσκεται αντιμέτωπος «με την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος αυτός κατά των αμάχων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες και εγείρει πολλά αναπάντητα ερωτήματα», είπε καλώντας τα κράτη μέλη της Ενωσης για την Μεσόγειο «να δεσμευθούν ότι θα ασκήσουν πίεση για να τελειώσει αυτή η δραματική κατάσταση».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή