Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μέση Ανατολή: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, πάνω από 1.200 νεκροί – «Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς» λέει ο Νετανιάχου Ι ΒΙΝΤΕΟ

Μοιραστείτε το

Έκτη ημέρα του πολέμου στο Ισραήλ, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια το περασμένο Σάββατο (07/10), με τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας να πολλαπλασιάζονται από το ισραηλινό κράτος. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 1.200.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Στο μεταξύ πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη (11/10) το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Νετανιάχου: Θα συντρίψουμε τη Χαμάς

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «περνά στην επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό.

«Η Χαμάς είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς.

«Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντς.

Μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.

Εγγυήσεις Μπάιντεν για τους Εβραίους στις ΗΠΑ

«Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα, εδώ και στο εξωτερικό»: ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει χωρίς καμιά επιφύλαξη την υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, προσπάθησε χθες Τετάρτη να καθησυχάσει την ισραηλιτική κοινότητα των ΗΠΑ.

Εξέφρασε για ακόμα μια φορά αγανάκτηση και την καταδίκη του για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάνοντας λόγο για την «πιο φονική μέρα για τους εβραίους από το Ολοκαύτωμα», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσώπους οργανώσεων της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

«Ζήτησα από τις ομάδες μου (…) να συνεργάζονται αδιάκοπα με τους εταίρους μας της εβραϊκής κοινότητας, από τους οποίους πολλοί είσαστε εδώ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τοποθεσιών όπου ζουν Εβραίοι στην Αμερική, για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταπολέμηση των απειλών», συνέχισε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός πρόεδρος.

«Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε και να καταπολεμάμε τον αντισημιτισμό σε κάθε ευκαιρία», υποσχέθηκε ακόμη.

Πριν από τον κ. Μπάιντεν, πήρε τον λόγο ο Νταγκ Έμχοφ, ο σύζυγος της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις. Θρησκευόμενος εβραίος, ο κ. Έμχοφ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εκστρατείες του Λευκού Οίκου εναντίον του αντισημιτισμού.

«Πολλοί από μας φοβόμασταν (…) ότι οι επιθέσεις αυτές θα προκαλούσαν άνοδο του μίσους και του αντισημιτισμού και δυστυχώς ήδη συμβαίνει αυτό. Το βλέπουμε ήδη», είπε.

Δυνάμεις της αστυνομίας «ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας» σε τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται μέλη της εβραϊκής κοινότητας σε πολλές αμερικανικές πόλεις, δήλωνε προχθές Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος.

Στις ΗΠΑ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εβραίων παγκοσμίως, εξαιρουμένου μόνο του Ισραήλ. Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Pew Research Center, στη χώρα ζούσαν 5,8 εκατομμύρια ενήλικοι εβραίοι, θρησκευόμενοι ή μη, στους οποίους προστίθενται άλλοι 2,8 εκατομμύρια ενήλικοι που έχουν τουλάχιστον ένα γονέα με εβραϊκή καταγωγή.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.