Η Ρωσία ετοιμάζεται για την 80η επέτειο από την «Ημέρα της Νίκης», το νικηφόρο τέλος της σύγκρουσης με τη ναζιστική Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 9 Μαΐου. Η Μόσχα μέσω της μεγαλειώδους παρέλασης θα κάνει μια επίδειξη δύναμης, ενώ στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταθούν ηγέτες και απεσταλμένοι από 29 χώρες.
Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιείται με φόντο τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τις συνομιλίες Μόσχας – Ουάσινγκτον, και η παρουσία σημαντικών ηγετών από όλο τον κόσμο στέλνει στο Κίεβο και τη Δύση ένα ηχηρό μήνυμα σχετικά με τις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.
Ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, ανέφερε πως οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα έχουν και συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο. Μεταξύ άλλων το παρών στους εορτασμούς για την «Ημέρα της Νίκης» θα δώσουν ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
Ιδιαίτερα για τους δύο τελευταίους, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια από την Ευρώπη. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν τον Βούτσιτς πως η παρουσία του στη Μόσχα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Βελιγραδίου, ωστόσο ο Πρόεδρος της Σερβίας αψήφησε τα μηνύματα και ανακοίνωσε πως θα ταξιδέψει στη ρωσική πρωτεύουσα. Την παρουσία του, παρά τις αντιδράσεις, επιβεβαίωσε και ο Φίτσο.
Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δεν θα βρίσκεται λόγω της έντασης με το Πακιστάν, ωστόσο, το Νέο Δελχί θα εκπροσωπηθεί από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου. Η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, προσκλήθηκε επίσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την παρουσία της.
«Επίτιμος προσκεκλημένος» ο Σι – Μήνυμα για κοινό μέτωπο Κίνας και Ρωσίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε κύριο προσκεκλημένο τον πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ως τον «κύριο προσκεκλημένο», καθώς Κίνα και Ρωσία, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εμβαθύνουν όλο και περισσότερο τη συνεργασία τους σε οικονομικό, εμπορικό, διπλωματικό, ενεργειακό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα άρθρο που έγραψε ο Σι πριν από την εκδήλωση, το οποίο ανέφερε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει από κοινού «να αντιταχθούν αποφασιστικά σε όλες τις μορφές ηγεμονισμού και πολιτικής ισχύος». Ο Ουσάκοφ υπογράμμισε ότι ο εορτασμός «μετατρέπεται πραγματικά σε ένα σημαντικό διεθνές γεγονός που λειτουργεί ως ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στον κόσμο».
Η Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης θα περιλαμβάνει στρατιωτικά αγήματα από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Αίγυπτος και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικοί βετεράνοι από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αρμενίας, του Ισραήλ, της Μογγολίας και των ΗΠΑ, αναμένεται επίσης να παραστούν στην παρέλαση.
Οι απειλές Ζελένσκι και η απάντηση της Μόσχας
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ανακοινώσει 72ωρη κατάπαυση του πυρός, από τα μεσάνυχτα της 7ης Μαΐου έως τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου και κάλεσε το Κίεβο να συμμετάσχει σε αυτήν.
Το Κίεβο ωστόσο απέρριψε την πρόταση και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ξένους ηγέτες να αποφύγουν την επίσκεψη στη Μόσχα, επικαλούμενος πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια. Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Ζελένσκι ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών που θα παραστούν στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου.
Οι δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου αποκαλύπτουν τη «νεοναζιστικό χαρακτήρα» του Κιέβου και ισοδυναμούν με απειλή από έναν «τρομοκράτη διεθνούς επιπέδου», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό έδαφος, το καθεστώς του Κιέβου, οι υπηρεσίες ασφαλείας του και ο Ζελένσκι προσωπικά καυχιούνται ότι ήταν δική τους ευθύνη και ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις. Επομένως, η φράση ότι “δεν εγγυάται την ασφάλεια στις 9 Μαΐου σε ρωσικό έδαφος”, καθώς αυτή δεν είναι η περιοχή ευθύνης του, αποτελεί, φυσικά, άμεση απειλή», επισήμανε η Ζαχάροβα. Σχόλιο για τις δηλώσεις Ζελένσκι έκανε και ο Φίτσο, ο οποίος τις χαρακτήρισε «γελοίες απειλές».
Δείτε εντυπωσιακές από τις προετοιμασίες για παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης»
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
Δείτε LIVE