Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κόσοβο: Αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων με παρέμβαση ΗΠΑ

Μοιραστείτε το

Ανέβηκε επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις ανάμεσα Σερβίας και Κοσόβου, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που στην Πρίστινα ήχησαν σειρήνες πολέμου! Τις τελευταίες ώρες έγιναν διπλωματικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές με αμερικανική παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι, μετά και από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Jeff Hovenier.

Επιλέγοντας τη συμβιβαστική οδό και μπροστά στο ενδεχόμενο εμπλοκής μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου ανακοίνωσε πως ανέβαλε την απόφαση για αλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας και ταυτοτήτων για την 1η Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας ένα μήνα για τις διευθετήσεις μεταξύ των δυο μερών, αλλά και για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες χθες, καθώς η σχετική απόφαση για τις πινακίδες θα τίθετο σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Αυγούστου. Αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί τελικά εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος είχε καλέσει νωρίτερα τη διεθνή κοινότητα να επηρεάσει τις αρχές του Κοσόβου, στην προσπάθεια αποφυγής της έντασης.

Η όλη ένταση ξεκίνησε από την απόφαση του Κοσόβου να εφαρμόσει αμφιλεγόμενο νόμο που απαιτούσε από τους Σέρβους που ζουν στην αμφισβητούμενη περιοχή να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Τελικά, μετά και την παρέμβαση των ΗΠΑ η Πρίστινα αποφάσισε να αναβάλλει για ένα μήνα την αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι αποφάσισε να αναβάλει την αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και τις σερβικές ταυτότητες για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αφού οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έκλεισαν τους δρόμους.

Η απόφαση του Κοσόβου να αναβάλλει για ένα μήνα την απόφασή της ήρθε κατόπιν επικοινωνίας με τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Κόσοβο, θέτοντας δυο προϋποθέσεις: να αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα και να αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία κινήσεων σε όλους τους δρόμους στο βόρειο Κόσοβο. Παράλληλα ευχαρίστησε τους διεθνείς συμμάχους και έκανε ονομαστική αναφορά στον πρέσβη των ΗΠΑ.

Ικανοποίηση από Βρυξέλλες

Η ΕΕ χαιρέτισε την απόφαση του Κοσόβου να αναβάλει το μέτρο που εξόργισε τους Σέρβους. Χαρακτηριστικά, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Zοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση που ανέφερε πως έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει ως την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιό της να απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα.

«Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», ανέφερε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στην «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».

Το χρονικό της έντασης

Νωρίτερα, «φωτιές» άναψε η απόφαση της Πρίστινας να διατάξει την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου. Η αντίδραση των Σέρβων της περιοχής ήταν άμεση και έντονη με πολλούς από αυτούς να στήνουν οδοφράγματα τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο στις δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. Στον αποκλεισμό των δρόμων οι Σέρβοι προέβησαν μετά από πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονται προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον διοικητή του βορείου τομέα της αστυνομίας της πόλης Μιτρόβιτσα, Μπέσιμ Χότι. Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και οι Αλβανοί. Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Διαψεύδει η Σερβία είσοδο του στρατού της στο Κόσοβο

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διέψευσε από την πλευρά του όλες τις πληροφορίες που διαδίδονται στο διαδίκτυο περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσοβο. «Εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα διοχετεύει η Πρίστινα και των πληροφοριών που διαδίδονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του σερβικού στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσόβου το υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει: Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.