Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κολομβία: Πρώην αστυνομικός υποβλήθηκε σε ευθανασία – Αρρώστησε από τον χρόνιο ψεκασμό σε φυτείες κοκαΐνης

Μοιραστείτε το

Μαρτυρικά ήταν τα τελευταία χρόνια της ζωής ενός πρώην αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών στην Κολομβία, καθώς έπασχε από Πάρκινσον, το οποίο «αποκόμισε» από τον χρόνιο ψεκασμό του με γλυφοσάτη, ένα ζιζανιοκτόνο που «σκότωνε» τις καλλιέργειες κοκαΐνης.

Ο άτυχος άνδρας υποβλήθηκε σε ευθανασία χθες Δευτέρα, έπειτα από χρόνια έκθεσής του σε αεροψεκασμούς. Ο Χιλμπέρτο Αβιλα, 59 ετών, με παράλυση σε μεγάλο μέρος του σώματός του, υποβλήθηκε στην επέμβαση για τον τερματισμό της ζωής του σε ιατρικό κέντρο στην Αρμένια.

«Δεν θέλω η γλυφοσάτη να συνεχίσει να καταστρέφει ζωές όπως η δική μου», δήλωνε ο Χιλμπέρτο Αβιλα σε βίντεο που έστειλε σε ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, δημοσιοποιώντας την απόφασή του. Τη δεκαετία του ’90, είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις αεροψεκασμού καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση της κοκαΐνης, με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. «Επρεπε να φρουρούμε το πεδίο ώστε να μην πλήττουν εγκληματίες τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα (…) τα χημικά έπεφταν πάνω μας», αφηγήθηκε.

Διαγνώστηκε πως έπασχε από τη νευροεκφυλιστική νόσο Πάρκινσον το 2009. Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα να οφείλεται στη γλυφοσάτη, καθώς άλλοι δύο συνάδελφοι είναι επίσης άρρωστοι. Είχαμε υποστεί τις ίδιες συνθήκες», πρόσθεσε. Επιστημονικές μελέτες έχουν προειδοποιήσει πως η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό το φυτοφάρμακο αποτελεί «παράγοντα κινδύνου» για την εκδήλωση της ασθένειας Πάρκινσον. Κοινότητες κοκαλέρος, καλλιεργητών κόκας, έχουν εξάλλου καταγγείλει δυσμορφίες εξαιτίας των αεροψεκασμών. Η Κολομβία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως ως προς τις εξαγωγές κοκαΐνης, ανέστειλε το 2015 τους ψεκασμούς με γλυφοσάτη στις καλλιέργειες κόκας, λόγω των υποψιών πως το χημικό προϊόν αυτό είναι βλαπτικό για την υγεία και το περιβάλλον.

Η Κολομβία αποποινικοποίησε την ευθανασία για τους ασθενείς του τελευταίου σταδίου το 1997 και, πέρυσι, επέκτεινε το δικαίωμα αυτό σε ανθρώπους που υποφέρουν από «οδυνηρές σωματικές ή ψυχολογικές παθήσεις» εξαιτίας τραυματισμών ή ανίατων ασθενειών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.