Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κολομβία: Μεγάλη νίκη του Γκουστάβο Πέτρο στις προεδρικές εκλογές

Μοιραστείτε το

Πολιτική αλλαγή και νέα εποχή σηματοδοτεί για την Κολομβία η νίκη του αριστερού Γουστάβο Πέτρο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας την Κυριακή.

Ο πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, με παρελθόν στο ένοπλο αριστερό κίνημα της Κολομβίας, συγκέντρωσε περισσότερο από 50,5% και νίκησε τον δεξιό μεγιστάνα των κατασκευών Ροδόλφο Ερνάντες όπως άλλωστε έδειχναν και οι περισσότερες μετρήσεις.

“Είναι μία νίκη του λαού και του θεού” είπε μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος ο μεγάλος νικητή των εκλογών για να συμπληρώσει ότι “ελπίζουμε τα βάσανα αρχικά να μετριαστούν από τη χαρά που σήμερα πλημμυρίζει τη χαρά της πατρίδας”.

Με τη νίκη του Πέτρο, πρώτη αριστερού υποψηφίου στην ιστορία της χώρας, τη θέση της αντιπροέδρου αναλαμβάνει η Φράνσια Μάρκες, που θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που αναλαμβάνει το εν λόγω πόστο στην Κολομβία.

Η συμμετοχή στη διαδικασία (58%) ήταν η υψηλότερη από την αρχή του αιώνα.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα αριστερές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις διαθέτουν η Βολιβία, η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και πλέον και η Κολομβία γεγονός που αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Λατινικής Αμερικής.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.