Κυριακή, 16 Αυγούστου 2026

Κέιμπριτζ: Νεκρός 41χρονος καθηγητής – Είχε παραιτηθεί μετά τον σάλο για λογοκλοπή

Ο Τζέισον Άρντεϊ, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου για καταγγελίες λογοκλοπής, πέθανε σε ηλικία 41 ετών.
Ο Άρντεϊ είχε παραιτηθεί νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο από τη θέση του καθηγητή Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, μετά τις κατηγορίες που προκάλεσαν έντονη αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Υπήρξε ο νεότερος μαύρος καθηγητής στην ιστορία του πανεπιστημίου.

Βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λονδίνο

Ο 41χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από το πλήρωμα ασθενοφόρου σε κατοικία στο Μπάτερσι, στο νότιο Λονδίνο.
«Δυστυχώς, ένας 41χρονος άνδρας διαπιστώθηκε νεκρός στο σημείο. Οι συγγενείς του έχουν ενημερωθεί και υποστηρίζονται από αστυνομικούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ο θάνατός του χαρακτηρίζεται επί του παρόντος απροσδόκητος, αλλά δεν θεωρείται ύποπτος. Την υπόθεση ερευνούν αστυνομικοί της Central South Command Unit της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Η έρευνα του Κέιμπριτζ για τον διορισμό του

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Άρντεϊ διορίστηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης το 2022, καθώς και για την περίοδο της παρουσίας του στο ίδρυμα.


Ο Άρντεϊ ήταν καθηγητής με έντονη δημόσια παρουσία και εμφανιζόταν συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Μέσα στο 2026 βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρισμούς ότι τμήματα της διδακτορικής διατριβής του, του 2015, αποτελούσαν προϊόν λογοκλοπής. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Στη συνέχεια, οι καταγγελίες επεκτάθηκαν και σε φερόμενες ασυνέπειες σε άλλα σημεία του ακαδημαϊκού του έργου, ενώ τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει για την επαγγελματική και προσωπική του ζωή, καθώς και για ζητήματα υγείας.

«Είμαστε βαθιά συντετριμμένοι»

Η αντιπρύτανης του Κέιμπριτζ, Ντέμπορα Πρέντις, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατό του.
«Είμαστε βαθιά συντετριμμένοι από αυτή την τραγική είδηση. Η ειλικρινής συμπαράστασή μας βρίσκεται με την οικογένεια και τους φίλους του Τζέισον Άρντεϊ σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», ανέφερε.
Τη θλίψη της για την είδηση εξέφρασε και η υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Λούσι Πάουελ.

Τι αναφέρει η οικογένειά του

Η οικογένεια του Άρντεϊ δήλωσε συγκλονισμένη από την απώλειά του και, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster UK, ανέφερε:
«Η εκστρατεία παραπληροφόρησης ήταν υπερβολικά βαριά για τον Τζέισον, ο οποίος ήταν ένας πράος άνθρωπος και ήθελε πάντα να βλέπει το καλύτερο στους άλλους».


Η οικογένεια ζήτησε παράλληλα να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της:
«Δεν θα κάνουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή, πέρα από το να ζητήσουμε από τον Τύπο να μας αφήσει πλέον ήσυχους και να σταματήσει η εκστρατεία παρενόχλησης που διεξάγεται εναντίον του Τζέισον και της οικογένειάς του εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή