Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μπάιντεν – Άγχος στους Δημοκρατικούς ενόψει των Προεδρικών εκλογών μετά από νέες δημοσκοπήσεις

Οικονομία και μετανάστευση τα θέματα που απασχολούν τους Αμερικάνους. Η δημοτικότητα του Μπάιντεν συνεχίζει να πέφτει και η πίεση στους Δημοκρατικούς από το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ στις ερχόμενες Προεδρικές εκλογές ανεβαίνει

Μοιραστείτε το

Η δημοτικότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατρακυλά, καθώς οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομία και τη μετανάστευση, ενώ ο Δημοκρατικός Πρόεδρος εντείνει την εκστρατεία επανεκλογής του, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Μόνο το 38% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι εγκρίνουν τις επιδόσεις του Μπάιντεν ως προέδρου, από 40% τον Δεκέμβριο.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2021 το ποσοστό της δημόσιας αποδοχής του κυμαίνεται κάτω από το 50%, προκαλώντας ανησυχία στους Δημοκρατικούς, καθώς αντιμετωπίζει μια εκλογική αναμέτρηση με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με μια διαφορετική δημοσκόπηση νωρίτερα αυτό το μήνα ο Τραμπ προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Η τελευταία δημοσκόπηση διαπίστωσε αυξανόμενη ανησυχία για τη μετανάστευση, με το 17% των ερωτηθέντων να την αναφέρει ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα, σε σχέση με το 11% που την είχε αναφέρει ως το πιο πιεστικό ζήτημα τον Δεκέμβριο. Ήταν η κορυφαία ανησυχία των Ρεπουμπλικανών ερωτηθέντων, με το 36% να την αναφέρει ως κύρια ανησυχία τους, ενώ το 29% ανέφερε την οικονομία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το κύμα των αιτούντων άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, υποκινούμενοι από τον Τραμπ, έχουν απειλήσει να ματαιώσουν μια διακομματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προχωρούν στην προσπάθεια απαγγελία κατηγορίας κατά του κορυφαίου αξιωματούχου του Μπάιντεν, του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομία παρέμεινε συνολικά η κορυφαία ανησυχία των Αμερικανών, που αναφέρθηκε από το 22% των ερωτηθέντων, καθώς αγωνίζονται με τον πληθωρισμό και άλλα επακόλουθα της πανδημίας COVID-19.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 47% των Δημοκρατικών, δήλωσαν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Στους προκριματικός αγώνας των Ρεπουμπλικανών για το ποιός θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος από το συγκεκριμένο κόμμα, ο Τράμπ φαίνεται να είναι ήδη από τώρα ο επικρατέστερος υποψήφιος με την αντίπαλη εσωκομματική του συνυποψήφια, Νίκι Χέιλι, να έχει χάσει με σημαντική διαφορά σε δυο ήδη προκριματικές εκλογές σσε δύο πολιτείες των ΗΠΑ.

Βρισκόμαστε μήνες πριν από τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, τη στιγμή που κάθε κόμμα αποκαλύπτει επίσημα τον υποψήφιο πρόεδρό του.

Η αναμέτρηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μοναδική στη σύγχρονη ιστορία ως ρεβάνς μεταξύ του σημερινού προέδρου και του άμεσου προκατόχου του.
«Το να έχουμε δύο προέδρους υποψήφιους αλλάζει τη φύση του αγώνα», λέει ο Τοντ Μπελτ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο George Washington.

«Πρόκειται για μια σύγκριση, όχι απλώς για ένα δημοψήφισμα σχετικά με τον εκάστοτε υποψήφιο», ανέφερε.
Η αντιπαράθεση θα είναι απλή, σύμφωνα με τον Sean Spicer, ο οποίος διετέλεσε ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου του κ. Τραμπ και πριν από αυτό εργάστηκε για την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών.
«Για εκείνους τους ανθρώπους που λένε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του Τραμπ, οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν τη ζωή μου καλύτερη, πιο ασφαλή, έκαναν την οικονομία και τις κοινότητές μας καλύτερες, δεν υπάρχει αμφιβολία», ανέφερε.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έχει κάθε κίνητρο να επιτεθεί εναντίον του κ. Μπάιντεν, εν μέρει για να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές του αδυναμίες – συμπεριλαμβανομένων των νομικών του προβλημάτων, της αμφιλεγόμενης ρητορικής του και των προσπαθειών του να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, που συνέβαλαν στην πρωτοφανή για τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία επίθεση του Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Αλλά ο κ. Μπάιντεν έχει επίσης βασικά τρωτά σημεία, παλεύοντας να προωθήσει τα επιτεύγματά του κατά την πρώτη θητεία και προσπαθώντας να πείσει το κοινό ότι έχει την ενέργεια για την εκστρατεία και μια δεύτερη θητεία.Ήδη σε αυτή την προεδρική κούρσα παρουσιάζει τον προκάτοχό του ως ανεξέλεγκτο και απειλή για την Αμερική και την ίδια τη Δημοκρατία.

Πολλοί είναι επίσης οι αναλυτές που θεωρούν ότι η στάση του Προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα έχει κοστίσει αρνητικά στη δημοφιλία του έναντι των προοδευτικών και των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκλογική μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί σε συγκεκριμένες πολιτείες, οι οποίες είναι ακόμα ασαφές για το αν θα πλειοψηφίσουν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι. Υπενθυμίζουμε ότι συγκεκριμένες πολιτείες έχουν πλέον δημιουργήσει μια “δημοκρατική” ή “ρεπουμπλικανική” πολιτική παράδοση και επομένως είναι δύσκολο ή και απίθανο να επιλέξουν κάποιον Πρόεδρο από το αντίπαλο κόμμα. Η προσοχή λοιπόν επικεντρώνεται στα λεγόμενα “swing states”.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.