Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 449.218 έφυγαν από το Ιράν μεταξύ 1ης και 5ης Ιουλίου.
Ο αριθμός των ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα Ιράν-Αφγανιστάν έχει αυξηθεί από τα μέσα Ιουνίου. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει πιέσεις από τις ιρανικές αρχές, καθώς και συλλήψεις, απελάσεις και την απώλεια των αποταμιεύσεών τους ως αποτέλεσμα της ξαφνικής απαίτησης να εγκαταλείψουν το Ιράν.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι αυτή η εισροή πληθυσμού θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το Αφγανιστάν, μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει ακραία φτώχεια και υψηλή ανεργία.
Ως εκ τούτου, τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις χώρες που φιλοξενούν Αφγανούς πολίτες να μην τους απελάσουν.
“Ο εξαναγκασμός ή η πίεση προς τους Αφγανούς να επιστρέψουν ενέχει τον κίνδυνο να αυξηθεί η αστάθεια στην περιοχή και να επιταχυνθεί η μετανάστευσή τους προς την Ευρώπη”, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Αφγανιστάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι “αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι το 25% αυτών των επαναπατριζόμενων είναι παιδιά (…) τα δημογραφικά στοιχεία έχουν αλλάξει: από νεαρούς ανύπαντρους άνδρες σε ολόκληρες οικογένειες που διασχίζουν τα σύνορα με πολύ λίγα υπάρχοντα και χρήματα”.
Ο Tajudeen Oyewale προειδοποιεί για μια κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει “χρόνια κρίση”, με 1,4 εκατομμύρια Αφγανούς να επιστρέφουν φέτος από το Ιράν και το Πακιστάν.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν, ο ΟΗΕ έλαβε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης που κατασκευάστηκαν για 7.000 έως 10.000 άτομα ημερησίως.
Ενισχύθηκαν επίσης οι εμβολιασμοί, η διατροφή και οι χώροι για τα παιδιά.
Περισσότεροι από 250.000 Αφγανοί επέστρεψαν από το Ιράν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Τις πρώτες πέντε ημέρες του Ιουλίου, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε σχεδόν 450.000, αποκαλύπτει ο ΔΟΜ.