Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Καρφιά» της Liberation στη βελγική Δικαιοσύνη: «Γιατί η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή;»

Αρθρο, με το οποίο εξαπολύει «καρφιά» προς τη βελγική Δικαιοσύνη

Μοιραστείτε το

Αρθρο, με το οποίο εξαπολύει «καρφιά» προς τη βελγική Δικαιοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, δημοσίευσε η Liberation, όπου και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη συνεχιζόμενη φυλάκιση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Liberation, Ζαν Κατρεμέρ, η Εύα Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερις μήνες στο πλαίσιο της έρευνας που συνδέεται με το λεγόμενο Qatar Gate χωρίς όμως να έχει προβληθεί από τη βελγική Δικαιοσύνη κάποιος πειστικός λόγος.

 

Η γαλλική εφημερίδα Liberation επικρίνει τη διαφορετική «ευνοϊκή» αντιμετώπιση που -σύμφωνα με τον αρθρογράφο- έχει επιδείξει η βελγική Δικαιοσύνη απέναντι στον Ιταλό, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος «τα διοργάνωσε όλα» και στον βασικό συνεργάτη του, Φρανσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή επισημαίνοντας ότι και οι δύο έχουν αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Αντίθετα, η Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Μαρκ Ταραμπέλα, είναι τα μόνα δύο πρόσωπα που παραμένουν στη φυλακή. Ενώ η Εύα Καϊλή πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, η σύλληψη του Μαρκ Ταραμπέλα από τη βελγική αστυνομία με εντολή του ανακριτή Μισέλ Κλις είναι ακόμη «πιο παράλογη» καθώς δεν βρέθηκε τίποτα εναντίον του. Οσον αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, βρίσκεται σε προληπτική κράτηση σε βελγική φυλακή εδώ και τέσσερις μήνες. Και ποτέ δεν προβλήθηκε πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη για να δικαιολογήσει αυτή τη φυλάκιση «η οποία γνώριζε, ωστόσο, τον τρόπο να διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο στοιχεία της υπόθεσης, αποκλειστικά με την εις βάρος της κατηγορία».

Σύμφωνα με την Liberation, αν και ο ρόλος της Εύας Καϊλή είναι περιθωριακός, ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο προφυλακισμένη, μακριά από την 2χρονη κόρη της την οποία μπορούσε να δει μόνο για λίγες ώρες εδώ ή εκεί. Όλα τα άλλα άτομα που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα αφέθηκαν ελεύθερα, μετά από τέσσερις μήνες θεαματικής έρευνας που διεξήγαγε ο ανακριτής Mισέλ Κλέζ.

«Δεν δικαιολογείται η παράταση της προφυλάκισης»

«Το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας θεωρούμενης ως αθώας [μέχρις αποδείξεως του εναντίου] είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού από την Πέμπτη ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο πρώην Ιταλός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Προηγουμένως, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί διακριτικά, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι», σημειώνει.

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπελά «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως, ούτε η Καϊλή ούτε ο Ταραμπέλα, που δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον. Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη».

Και ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας, Ζαν Κατρεμέρ προσθέτει ότι, βάσει αυτών γνωρίζει, «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα, αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί από πού προέρχονται τα χρήματα».

«Το Ευρωκοινοβούλιο αποστρέφει το βλέμμα του»

Η Liberation υπενθυμίζει ότι η βελγική Δικαιοσύνη είχε χειριστεί πολύ διαφορετικά την υπόθεση ενός πρώην υπουργού της Βαλλονίας, του Σερζ Κουμπλά, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2014 για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ενώ βρέθηκαν στο όνομά του λογαριασμοί με πολλά ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους.

Σημειώνει, επίσης, ότι «μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ο [Βέλγος] δικαστής Κλεζ, που θα αποσυρθεί στο τέλος της χρονιάς, θέλει να αποχωρήσει, προκαλώντας «έκρηξη» πόσω μάλλον που δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αφού γνωρίζει ότι η δίκη θα πάρει περίπου δέκα χρόνια». Και καταλήγει: «Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι, πέρα από μερικούς Ιταλούς Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν για την τύχη της Εύας Καϊλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποστρέφει το βλέμμα του.

«Το πιο απίστευτο απ’ όλα είναι ότι, εκτός από μερικούς Ιταλούς Σοσιαλιστές βουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν για τη μοίρα που επιφυλάχθηκε στην Εύα Καϊλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστρεψε το βλέμμα αλλού. Αν η υπόθεση είχε διαδραματιστεί στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τα ουρλιαχτά του… Θα υπήρχαν άραγε διπλά μέτρα και σταθμά στην Ένωση, καθώς οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν θα μπορούσαν από τη φύση τους να παραβιάσουν το κράτος δικαίου; Η υπόθεση Καϊλή αποδεικνύει δυστυχώς ότι αυτό είναι πράγματι έτσι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.