Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γάζα και τον αιματηρό πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς. Όμως, πέρα από αυτά που γίνονται στο προσκήνιο υπάρχουν και έντονες διεργασίες πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας ιδιαίτερα για το ευαίσθητο θέμα της διάσωσης των ομήρων, ισραηλινών και ξένων που κρατούν οι ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Όπως μεταδίδει το ABCnews μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλής τεχνολογίας βοηθά στον εντοπισμό των ανθρώπων που πιάστηκαν όμηροι ή εξαφανίστηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δουλεύαμε πραγματικά όλο το εικοσιτετράωρο», δήλωσε μια από τις εμπειρογνώμονες, η Karine Nahon, στο ABC News σε τηλεφωνική συνέντευξη την Παρασκευή.
Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 100 άτομα των οποίων η τύχη παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με την Nahon. Διάφοροι εμπειρογνώμονες, κυβερνητικές υπηρεσίες και εθελοντές έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουν. Η ομάδα χρησιμοποιεί «μια σειρά» μεθόδων και τεχνολογιών, από τη δημιουργία νέων αλγορίθμων μέχρι την αντιστοίχιση φωτογραφιών των αγνοουμένων με βίντεο που έχει τραβήξει η Χαμάς, δήλωσε η Nahon.
«Τα συνδυάζουμε σε έναν χώρο και, μαζί, είμαστε πραγματικά σε θέση να αναγνωρίσουμε εκατοντάδες ανθρώπους και ποια είναι η κατάστασή τους», πρόσθεσε.
Σχεδόν αδύνατη η διάσωση με στρατιωτική επιχείρηση
Την ίδια ώρα μια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων που κρατούνται από τους ενόπλους της Χαμάς φαίνεται σχεδόν αδύνατη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η διπλωματία θα πρέπει τώρα να είναι η κύρια εστίαση – καθώς ο στρατός του Ισραήλ αποκάλυψε ότι ο αριθμός των απαχθέντων έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 200.
Δώδεκα ημέρες αφότου η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ σε μια αιφνιδιαστική επίθεση, οι αξιωματούχοι του εβραϊκού κράτους εκτιμούν ότι 203 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση – μια αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό όσων πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί.
Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αθώων αιχμαλώτων – στους οποίους περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι από περίπου 40 διαφορετικά έθνη – οι ειδικοί στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους φοβούνται ότι μια στρατιωτική διάσωση αποκλείεται και καλούν τώρα τις ΗΠΑ και το Κατάρ να διευκολύνουν μια πιο στρατηγική διάσωση.
«Δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια περίπτωση στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε στην εφημερίδα The Post ο Christopher O’Leary, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του FBI που ηγήθηκε πολλών ομάδων ανάκτησης ομήρων.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων ως προτεραιότητα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών», συνέχισε.
«Οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες καταστροφές δομών, γεγονός που θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και τον εντοπισμό των ομήρων. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι όμηροι να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν ως αποτέλεσμα τους».
Το Κατάρ, ένα κράτος που διευκολύνει τη βοήθεια προς τη Γάζα, ενεργεί επί του παρόντος ως μεσολαβητής μεταξύ της οργάνωσης και αξιωματούχων των ΗΠΑ. Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 13 Αμερικανοί.
Ο O’Leary σημείωσε ότι το Κατάρ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που έχει βοηθήσει στη διαπραγμάτευση καταστάσεων ομηρίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράν.
Αλλά καθώς τα έθνη έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να συγκρατηθεί στην αντεπίθεσή του, το εβραϊκό κράτος συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα.
Αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές, ένα στοιχείο που το Ισραήλ απέρριψε ως κάτι περισσότερο από ψυχολογικό πόλεμο.
Άγνωστη η τοποθεσία των ομήρων
Ο Gershon Baskin, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Schalit το 2011, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ γίνονται επιζήμιοι για την εξασφάλιση των ομήρων.
«Η θυσία των ομήρων και των στρατιωτών φαίνεται να είναι η ψυχολογία σήμερα», δήλωσε ο Baskin στους New York Times για τις αεροπορικές επιδρομές και τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή για την εξάλειψη της Χαμάς.
«Κανείς δεν σκέφτεται την επόμενη μέρα: Τι θα κάνετε με τη Γάζα;», λέει.
Η τοποθεσία των ομήρων παραμένει άγνωστη, αλλά ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν αποκτήσει κάποιες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι αιχμάλωτοι.
Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, υποστήριξε στο Telegram ότι δεκάδες όμηροι βρίσκονται σε «ασφαλή μέρη και στις σήραγγες της αντίστασης», αναφερόμενος στο εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο έστειλε μια μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει το Ισραήλ στον εντοπισμό και τη διάσωση των ομήρων.
Συνεργασία με τις ΗΠΑ
«Ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή στην ομάδα του να συνεργαστεί με τους ισραηλινούς ομολόγους τους σε κάθε πτυχή της κρίσης ομηρίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών και της αποστολής εμπειρογνωμόνων από όλη την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να συμβουλευτούν και να συμβουλεύσουν τους ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με τις προσπάθειες ανάκτησης των ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NSC, John Kirby, στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.
Στη συνέχεια, η Χαμάς δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα βίντεο με τη Μία Σέμ, 21 ετών, Γαλλοϊσραηλινή υπήκοο, η οποία φαίνεται να δέχεται ιατρική φροντίδα για ένα τραυματισμένο χέρι, καθώς αποκάλυψε ότι βρισκόταν στη Γάζα μετά την απαγωγή της από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου.«Με φροντίζουν, μου δίνουν φάρμακα, όλα είναι καλά.Το μόνο που ζητώ είναι να με φέρουν το συντομότερο δυνατό στο σπίτι μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου», είπε. «Να με πάρουν από εδώ το συντομότερο δυνατό. Σας παρακαλώ».
Κοινοί εγκληματίες απήγαγαν γυναίκες και παιδιά
Μία άλλη διάσταση στο θέμα των ομήρων δίνει ανώτερος δυτικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς που δήλωσε στους Times ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν είχε διατάξει τους ενόπλους της να απαγάγουν γυναίκες και παιδιά, κατηγορώντας τους κοινούς εγκληματίες. Ωστόσο, «άκρως απόρρητα» έγγραφα που ανακτήθηκαν από ισραηλινούς οκριτές από τα πτώματα μαχητών της Χαμάς και τα οποία είδε το NBC News δείχνουν ότι οι τρομοκράτες καθοδηγούνταν από τους ηγέτες τους να απαγάγουν αμάχους.
Σε ένα σχέδιο, δύο άρτια εκπαιδευμένες μονάδες της Χαμάς είχαν οδηγίες να περικυκλώσουν και να διεισδύσουν στο κιμπούτς του Kfar Sa’ad και να ενεργήσουν από κοινού για να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανυποψίαστους Ισραηλινούς, σύμφωνα με τα έγγραφα που είναι γραμμένα στα αραβικά.
Μια μονάδα θα εργαζόταν για να «περιορίσει το νέο σχολείο Da’at», ενώ η δεύτερη ομάδα θα «μάζευε ομήρους», «θα έψαχνε το κέντρο νεολαίας Bnei Akiva» και «θα έψαχνε το παλιό σχολείο Da’at».
Ακόμα, ο O’Leary σημείωσε ότι η Χαμάς δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας, προσθέτοντας ότι στις απαγωγές συμμετείχαν και άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες και πολίτες. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 50 άτομα κρατούνται από τις άλλες παρατάξεις.
Πολύτιμο πιόνι στα χέρια της Χαμάς
Ο Ari Yonatan, ένας Ισραηλινός παραϊατρικός που έζησε από πρώτο χέρι τη φρίκη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε στη «Νew York Post» ότι συμφωνεί ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τώρα τους ομήρους για προπαγάνδα και διαπραγματευτική τακτική.
«Μπορεί να επέλεξαν ”πιόνια” για να τα κρατήσουν ζωντανά ή σε κάπως σταθερή κατάσταση, για να δημιουργήσουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί», είπε. «Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα», υπογράμμισε.
«Στην πραγματικότητα, ελπίζω για το καλύτερο όσον αφορά την κατάστασή τους», δήλωσε ο Yonatan για τους ομήρους. «Αλλά φαντάζομαι το χειρότερο… Θα μπορούσαν να τους κάνουν οτιδήποτε».