Ισραηλινό ΜΜΕ αποκαλύπτει νέο προσωρινό «Σχέδιο Συμφωνίας για τη Γάζα»

Το ισραηλινό Κανάλι 13 επικαλέστηκε δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου από το Κατάρ, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συμφωνήσει σε μια ευρύτερη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και δείχνει ευελιξία στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.
Το κανάλι πρόσθεσε, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, ότι το νέο σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα που εγκρίθηκε από το Ισραήλ είναι «προσωρινό», τονίζοντας ότι ο Νετανιάχου δεν επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο μετά την περίοδο των 60 ημερών. Σύμφωνα με την αναφορά, οι διαπραγματευτές στη Ντόχα εργάζονται για την αναθεώρηση των «χαρτών» των περιοχών όπου θα παραμείνουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας. Η Ισραηλινή Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι οι μεσολαβητές επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, περιλαμβάνοντας μια σημαντική αποχώρηση από τη Ράφα.
Η αρχή δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας για τη Γάζα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 28 Ισραηλινών κρατουμένων κατά τη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας, εξηγώντας ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει με σταδιακή αποχώρηση από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ακολουθούμενη από αποχώρηση από περιοχές στη νότια Λωρίδα. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί με τη βοήθεια των μεσολαβητών, η απελευθέρωση των 28 Ισραηλινών κρατουμένων θα περιλαμβάνει 10 ζωντανούς κρατούμενους και 18 σορούς, σε αντάλλαγμα για την πλήρη παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας και τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Η συμφωνία θα εφαρμοστεί σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: οκτώ ζωντανοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, πέντε σοροί την έβδομη ημέρα, άλλοι πέντε την τριακοστή ημέρα, δύο ζωντανοί κρατούμενοι την πεντηκοστή ημέρα και οκτώ σοροί την τελευταία ημέρα. Η Ισραηλινή Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι η Χαμάς έχει δεσμευτεί να παρέχει πληροφορίες για τους υπόλοιπους κρατούμενους τη δέκατη ημέρα της εκεχειρίας, ενώ το Ισραήλ θα αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με περισσότερους από 2.000 κρατούμενους από τη Γάζα που παραμένουν υπό κράτηση από την αρχή του πολέμου. Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση του Ισραήλ να απελευθερώσει σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας, καθώς και την πλήρη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. Επίσης, θα ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για 10 ώρες την ημέρα, η οποία θα επεκταθεί σε 12 ώρες στις ημέρες που θα παραδίδονται οι απαχθέντες.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης