Ισραήλ: Εκκενώνει περιοχές στα σύνορα με το Λίβανο – Αρνείται να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός μετά τις εχθροπραξίες με την Χεζμπολάχ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.

 

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και ο στρατός ανακοινώνουν «την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης από το βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που ζουν σε τομέα δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο προς καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος».

 

Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Αρνείται το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Πρόθεση της Αιγύπτου ήταν να διατηρηθεί ανοιχτό το συνοριακό το πέρασμα της Ράφα «αλλά το Ισραήλ δεν το επέτρεψε από την πλευρά της Γάζας», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη» την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός.

Το πέρασμα ελέγχεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2007 με το Ισραήλ. Η ροή προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχονται στη Γάζα μέσω της Ράφα απαιτεί την έγκριση του Ισραήλ.

Το συνοριακό πέρασμα παρέμεινε κλειστό μετά από προηγούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όπως το 2008, το 2014 και το 2021.

Η Γάζα κατελήφθη από την Αίγυπτο το 1948 και περιήλθε υπό τον έλεγχο του Ισραήλ μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, κατά τη διάρκεια του οποίου η χερσόνησος του Σινά ελέγχθηκε επίσης από το Ισραήλ. Μια ισραηλινοαιγυπτιακή συμφωνία το 1979 επέτρεψε την επιστροφή του Σινά, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, στην Αίγυπτο και έτσι αποκαταστάθηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Το 1982, μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το Σινά, η Ράφα έγινε το σημείο διαχωρισμού μεταξύ της Αιγύπτου και της κατεχόμενης από το Ισραήλ παλαιστινιακής περιοχής της Γάζας.

Στους 199 οι αιχμάλωτοι της Χαμάς, λέει το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, στους 199 από τους 155 που είχε ανακοινωθεί χθες, Κυριακή (15/10). Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι ο στρατός «έχει ενημερώσει τις οικογένειες όλων των αιχμαλώτων».

«Αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητας το θέμα των απαχθέντων και εστιάζουμε σε αυτή την προσπάθεια. Οι IDF εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για την επιστροφή των ομήρων» σημείωσε ο Χαγκάρι.

Οι ηγέτες και των 27 χωρών της ΕΕ ζήτησαν την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οι «27» θα συναντηθούν αύριο, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, μέσω βιντεοκλήσης σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκλήθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι σε ολόκληρη την ΕΕ για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι «η ΕΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή