Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

“Ισοπαλία” στο πρώτο debate μεταξύ Σούνακ και Τρας

Μοιραστείτε το

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν το βράδυ της Δευτέρας ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate, μια αναμέτρηση που κατέληξε σε “ισοπαλία” αφού άμεση δημοσκόπηση σε δείγμα άνω των χιλίων ψηφοφόρων έδειξε πως το 39% θεώρησαν νικητή της τηλεμαχίας τον τέως Υπουργό Οικονομικών και το 38% τη νυν Υπουργό Εξωτερικών.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, ήταν έντονη στο θέμα της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν ως ηγέτες της χώρας.

Η Τρας επέμεινε ότι θα προβεί σε άμεση περικοπή φόρων, με πρώτη την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει αποφασίσει ως Υπουργός ο κ. Σούνακ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος υγείας και για να καλυφθεί το κενό στα δημόσια οικονομικά από τις δαπάνες για την πανδημία. Προανήγγειλε επίσης την κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου και του πράσινου τέλους στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η ίδια κατηγόρησε τον Σούνακ πως με τις αυξήσεις φόρων και εισφορών έχει αποτρέψει επενδύσεις και έχει συμπιέσει την ανάπτυξη, οδηγώντας την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης κι οτι αθέτησε προεκλογικές δεσμεύσεις του Συντηρητικού Κόμματος για τους φόρους.

Απο την πλευρά του ο Σούνακ επανέλαβε πως οι περικοπές φόρων που υπόσχεται η Τρας αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό άνω των 40 δισεκατομμυρίων λιρών που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά με πρόσθετο κρατικό δανεισμό. Προειδοποίησε ότι η μείωση φόρων πριν ελεγχθεί ο καλπάζων πληθωρισμός θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα εκτινάξει το επιτόκιο δανεισμού στο 7% (από 1,25% σήμερα).

Η Τρας ανταπάντησε ότι Σούνακ επιχειρεί να εκφοβίσει τους πολίτες και ο αντίπαλός της την κατηγόρησε ότι «θα ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους στη δυστυχία» με την οικονομική της πολιτική.

Στο debate μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου και  τη στάση τους στο Brexit ενώ συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δε θα έχει θέση στην επόμενη κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.