Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ιράν: Ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος των γυναικών που δεν φορούν μαντίλα

Μοιραστείτε το

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη (20/9), νομοσχέδιο το οποίο συζητείται εδώ και μήνες και ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον των γυναικών που δεν φορούν την υποχρεωτική μαντίλα στους δημόσιους χώρους, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

“Οι βουλευτές ενέκριναν την εφαρμογή του νομοσχεδίου περί ‘του χιτζάμπ και της αγνότητας’ για δοκιμαστική περίοδο τριών ετών”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει τις ποινές για όποια διώκεται για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες και αποτελεί έναν από τους ιδεολογικούς πυλώνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την πτώση του σάχη το 1979.

Προβλέπει επίσης οικονομικές κυρώσεις για «προώθηση της γυμνότητας» ή για «χλευασμό του χιτζάμπ» στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης, καθώς και πρόστιμα και απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων των οποίων οι εργαζόμενες δεν φορούν μαντίλα.

“Κάθε πρόσωπο που” διαπράττει το αδίκημα “να μη φορά μαντίλα ή να φορά ανάρμοστα ρούχα σε συνεργασία με κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις ή οργανισμούς ξένους ή εχθρικούς” προς την Ισλαμική Δημοκρατία “ή με οργανωμένο τρόπο, θα καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης τετάρτου βαθμού”, δηλαδή από 5 ως 10 χρόνια, αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

Το κείμενο αυτό υιοθετήθηκε τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη επέτειο του θανάτου τηςΜαχσά Αμινί, μιας 22χρονης κουρδικής καταγωγής Ιρανής, η οποία απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή φέρεται να είχε παραβιάσει τον ενδυματολογικό κώδικα. Ο θάνατος αυτός είχε προκαλέσει ένα εκτεταμένο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.