Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει τη Google για μονοπωλιακές πρακτικές στην ψηφιακή διαφήμιση

Μοιραστείτε το

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οκτώ Πολιτείες των ΗΠΑ κατέθεσαν αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Google, επιδιώκοντας να συντρίψουν το υποτιθέμενο μονοπώλιό της σε ολόκληρο το οικοσύστημα της διαδικτυακής διαφήμισης ως επιβλαβές για τους διαφημιζόμενους, τους καταναλωτές και ακόμη και την αμερικανική κυβέρνηση.

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιο της Google για την επιβολή της κυριαρχίας της ήταν να «εξουδετερώσει ή να εξαλείψει» τους ανταγωνιστές της μέσω εξαγορών και να εξαναγκάσει τους διαφημιζόμενους να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της, δυσχεραίνοντας τη χρήση των προϊόντων των ανταγωνιστών της.

Η αντιμονοπωλιακή αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. Ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τρίτη 24/1, ότι «επί 15 χρόνια, η Google ακολούθησε μια πορεία αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς» που ανέκοψε την άνοδο των ανταγωνιστικών τεχνολογιών και χειραγώγησε τους μηχανισμούς των διαδικτυακών δημοπρασιών διαφημίσεων για να εξαναγκάσει τους διαφημιζόμενους και τους εκδότες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της.

Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, «η Google έχει εμπλακεί σε «συμπεριφορά αποκλεισμού» που έχει αποδυναμώσει σοβαρά -αν όχι καταστρέψει- τον ανταγωνισμό στον κλάδο της τεχνολογίας διαφημίσεων.

«Πρώτον, η Google ελέγχει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί σχεδόν κάθε μεγάλος εκδότης ιστότοπου για να προσφέρει διαφημιστικό χώρο προς πώληση. Δεύτερον, η Google ελέγχει το κορυφαίο εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους διαφημιζόμενους για την αγορά αυτού του διαφημιστικού χώρου. Και τρίτον, η Google ελέγχει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο διαφημίσεων που συνδυάζει εκδότες και διαφημιζόμενους κάθε φορά που πωλείται αυτός ο διαφημιστικός χώρος», δήλωσε ο Γκάρλαντ.

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «οι δημιουργοί ιστοτόπων κερδίζουν λιγότερα και οι διαφημιστές πληρώνουν περισσότερα» και αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι εκδότες μπορούν να προσφέρουν το περιεχόμενό τους χωρίς συνδρομές, paywalls και άλλες χρεώσεις για να καλύψουν τα έσοδα.

Η Google κατηγορείται ότι μονοπωλεί παράνομα τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο αποκλείοντας τους ανταγωνιστές. Αυτό περιλαμβάνει την εξαγορά το 2008 της DoubleClick, ενός κυρίαρχου διακομιστή διαφημίσεων, και την επακόλουθη ανάπτυξη τεχνολογίας που «κλειδώνει» τη διαδικασία υποβολής προσφορών σε κλάσματα του δευτερολέπτου για τις διαφημίσεις που προβάλλονται στις ιστοσελίδες.

Η αγωγή απαιτεί από την Google να διαχωρίσει τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις από την κύρια δραστηριότητά της, που περιλαμβάνει την αναζήτηση, το YouTube και άλλα προϊόντα όπως το Gmail: την αγορά και την πώληση διαφημίσεων και την ιδιοκτησία του χρηματιστηρίου όπου διεξάγονται οι εν λόγω συναλλαγές.

Η Alphabet Inc., η μητρική εταιρεία της Google, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η αγωγή «διπλασιάζει ένα εσφαλμένο επιχείρημα που θα επιβραδύνει την καινοτομία, θα αυξήσει τα τέλη διαφήμισης και θα δυσχεράνει την ανάπτυξη χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και εκδοτών».

Η Google κατείχε σχεδόν το 29% της αμερικανικής αγοράς ψηφιακής διαφήμισης – η οποία περιλαμβάνει όλες τις διαφημίσεις σε υπολογιστές. τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο – το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Insider Intelligence. Η μητρική εταιρεία Meta του Facebook βρίσκεται στη δεύτερη θέση, κατέχοντας σχεδόν το 20% της αγοράς. Η Amazon είναι μια μακρινή, αλλά αυξανόμενη, τρίτη με ποσοστό άνω του 11%.

Η Insider εκτιμά ότι τόσο το μερίδιο της Google όσο και της Meta στην αγορά διαφημίσεων θα μειωθεί, ενώ αντίπαλοι όπως η Amazon και η TikTok αναμένεται να σημειώσουν κέρδη.

Αυτή είναι η τελευταία νομική ενέργεια κατά της Google είτε από το υπουργείο Δικαιοσύνης είτε από τοπικές πολιτειακές κυβερνήσεις. Τον Οκτώβριο του 2020, η κυβέρνηση Τραμπ και 11 γενικοί εισαγγελείς πολιτειών μήνυσαν την Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ισχυριζόμενοι ανταγωνιστικές πρακτικές στις αγορές αναζήτησης.

Ερωτηθείς γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην κατάθεση της μήνυσης δεδομένου ότι έχει ήδη κατατεθεί παρόμοια από Πολιτείες, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Τζόναθαν Κάντερ, δήλωσε:

«Διεξήγαμε τη δική μας έρευνα, και η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε επί πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μήνυση του υπουργείου Δικαιοσύνης, περίπου 150 σελίδων, περιγράφει λεπτομερώς «πολλά γεγονότα που μεμονωμένα και συνολικά αποκαλύπτουν πολυάριθμα μονοπώλια».

Η αγωγή στην ουσία ευθυγραμμίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν και την Καλιφόρνια, τη Βιρτζίνια, το Κονέκτικατ, το Κολοράντο, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Ρόουντ Άιλαντ και το Τενεσί με τις 35 Πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που μήνυσαν την Google τον Δεκέμβριο του 2020 για τα ίδια ακριβώς θέματα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.