ΗΠΑ: Πρώτη συνάντηση Μπάιντεν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές (Δείτε βίντεο)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον νικητή των προεδρικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο 78χρονος Τραμπ θα επιστρέψει μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2025.
O Ντόναλντ Τραμπ έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Μπάιντεν βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο εκλεγμένος πρόεδρος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη.
Στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι η πολιτική είναι «σκληρή» πριν τον ευχαριστήσει για την αναμενόμενη ομαλή μετάβαση και πρόσθεσε: «Εκτιμώ πολύ μια μετάβαση που είναι τόσο ομαλή, θα είναι όσο πιο ομαλή γίνεται».
Είχαν προηγηθεί τα συγχαρητήρια του Τζο Μπάιντεν στον Ντόναλντ Τραμπ. «Λοιπόν, κύριε εκλεγμένε πρόεδρε, πρώην πρόεδρε, Ντόναλντ, Συγχαρητήρια», είπε χαρακτηριστικά ο νυν πρόεδρος καθώς ο Τραμπ καθόταν δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο.
Οι δύο ηγέτες στη συνέχεια έδωσαν τα χέρια.
Πριν τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ παρέστη στη συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών στο Καπιτώλιο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην μικρή πλειοψηφία που αναμένεται να έχει το κόμμα μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι η διαφορά από τους Δημοκρατικούς «δεν έχει σημασία».
Τον συνόδευε ο Ελον Μασκ, που κάθισε στην πρώτη σειρά ανάμεσα στους βουλευτές και δίπλα στη σύζυγο του προέδρου Μάικ Τζόνσον και απέσπασε τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
Στο επίκεντρο της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να βρεθούν οι κορυφαίες προτεραιότητες για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη σαρωτική νίκη του Τραμπ, να φροντίσει για μια «ειρηνική και συντεταγμένη» μεταβίβαση της εξουσίας.
Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουδέποτε αναγνώρισε την ήττα του το 2020 και είχε μποϊκοτάρει την τελετή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι «περιμένει με ανυπομονησία αυτή τη συνάντηση» στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την ομάδα του.
Δείτε ζωντανά:
Σχετικά Άρθρα
31/05/2025 - 21:30
31/05/2025 - 20:49
Δείτε επίσης