Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η πρόταση Μπάιντεν για διαγραφή φοιτητικών χρεών

Περισσότεροι από 40 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ δεν έχουν αποπληρώσει το φοιτητικό τους δάνειο

Μοιραστείτε το

Απέρριψε την πρόταση Μπάιντεν για διαγραφή φοιτητικών χρεών το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αφήνοντας, έτσι, εκατομμύρια Αμερικάνων καταχρεωμένους.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ακυρώνει ουσιαστικά το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο θα έσβηνε ουσιαστικά 10.000 δολάρια από κάθε δανειολήπτη και 20.000 δολάρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το σχέδιο αυτό έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν κάποιες «κόκκινες» Πολιτείες των ΗΠΑ έκαναν μήνυση, υποστηρίζοντας πως ο Μπάιντεν ξεπέρασε τα όρια της εξουσίας του, με το Ανώτατο Δικαστήριο να συμφωνεί, όπως φαίνεται.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ενάγοντες σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις: η μία αφορά έξι πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία – Νεμπράσκα, Μιζούρι, Αρκάνσας, Αϊόβα, Κάνσας και Νότια Καρολίνα – και η άλλη αφορά δύο μεμονωμένους δανειολήπτες φοιτητικών δανείων.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι η εκτελεστική εξουσία δεν είχε το δικαίωμα να διαγράψει τέτοιο ευρέως το χρέος των φοιτητών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο μεμονωμένοι δανειολήπτες δεν υποστήριξαν πειστικά ότι θα ζημιωθούν από το σχέδιο διαγραφής δανείων, αποφασίζοντας ουσιαστικά ότι δεν είχαν νομική δυνατότητα να αμφισβητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τουλάχιστον 40 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν χρεωμένοι

Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου αφήνει παραπάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικάνους στο «έλεος» του φοιτητικού τους δανείου.

Στον απόηχο της απόφασης, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες δράσεις για την προστασία των δανειοληπτών την Παρασκευή.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, το συνολικό ομοσπονδιακό φοιτητικό χρέος έχει υπερτριπλασιαστεί, καθώς από περίπου 500 δισ. δολάρια το 2007 αυξήθηκε σε 1,6 δισ. δολάρια σήμερα, σύμφωνα με το BBC.

«Τριγμοί» στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η συγκεκριμένη απόφαση τράβηξε διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές ανάμεσα στους δικαστές, αφού οι τρεις φιλελεύθεροι διαφωνούν κάθετα.

Διαφωνώντας, λοιπόν, η δικαστής Elena Kagan, έγραψε πως «το αποτέλεσμα εδώ είναι ότι το δικαστήριο υποκαθιστά το Κογκρέσο και την εκτελεστική εξουσία, όσον αφορά στη χάραξη εθνικής πολιτικής στην διαγραφή φοιτητικών δανείων».

«Το Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο διαγραφής…. Ο υπουργός Παιδείας το έθεσε σε εφαρμογή και ο πρόεδρος θα ήταν υπόλογος για την επιτυχία, ή την αποτυχία του», συνέχισε η ίδια.

«Αλλά», συμπληρώνει η δικαστής, «αυτό το δικαστήριο αποφασίζει σήμερα ότι περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικάνοι δεν θα απολαύσουν τα οφέλη του σχεδίου».

Σημειώνεται πως Λευκός Οίκος είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι σχεδόν το 90% των δανειοληπτών φοιτητών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να τύχουν ανακούφισης βάσει του σχεδίου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.