Η Ρωσία απαγορεύει τη προβολή βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Mr Nobody Against Putin»

Η απόφαση εκδόθηκε από δικαστήριο στην πόλη Τσελιάμπινσκ, και απαιτεί την αφαίρεση της ταινίας από τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Δικαστήριο στη Ρωσία απαγόρευσε το ντοκιμαντέρ Mr Nobody Against Putin σε τρεις πλατφόρμες streaming, με την αιτιολογία ότι «προπαγανδίζει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Το ντοκιμαντέρ της BBC, που κέρδισε Όσκαρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καταγράφει την ενίσχυση της πολεμικής προπαγάνδας σε ρωσικό σχολείο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Βασίζεται σε υλικό που συγκέντρωσε ο Πάβελ Ταλάνκιν, συντονιστής σχολικών εκδηλώσεων που στη συνέχεια διέφυγε από τη Ρωσία.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι το ντοκιμαντέρ εκφράζει «αρνητική στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και την τρέχουσα κυβέρνηση», σύμφωνα με ρωσικά μέσα.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι η ταινία περιλαμβάνει τη σημαία μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφερόμενος στη λευκό-μπλε σημαία που χρησιμοποιείται από διαδηλωτές κατά του πολέμου.

Η απόφαση εκδόθηκε από δικαστήριο στην πόλη Τσελιάμπινσκ, και απαιτεί την αφαίρεση της ταινίας από τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Νωρίτερα αυτόν τον Μάρτιο, μια κυβερνητική ρωσική υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε το ντοκιμαντέρ για τη χρήση υλικού παιδιών χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους και δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ακαδημία των Όσκαρ να διεξαγάγει έρευνα.

Το Mr Nobody Against Putin παρουσιάζει την κατευθυνόμενη από το Κρεμλίνο ιδεολογική καθοδήγηση των Ρώσων μαθητών, περιλαμβάνοντας διαλέξεις για την ανάγκη «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, ομιλίες βετεράνων πολέμου και μαθήματα για τον εντοπισμό ναρκών και τη χρήση όπλων.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει επίσης ιστορίες πρώην μαθητών του Ταλάνκιν που εντάχθηκαν στον στρατό και σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και τις δικές του πράξεις αντίστασης.

Στην ομιλία αποδοχής του Όσκαρ, ο Ταλάνκιν είπε: «Για τέσσερα χρόνια κοιτάζαμε τον ουρανό για πεφταστέρια, για να κάνουμε μια πολύ σημαντική ευχή… Αλλά υπάρχουν χώρες όπου αντί για πεφταστέρια, πέφτουν βόμβες και πετούν drones».

«Για το μέλλον μας και για όλα τα παιδιά μας, ας τερματίσουμε όλους τους πολέμους», κατέληξε.

Από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει αυξήσει την καταστολή των διαφωνούντων. Οποιαδήποτε δημόσια αντίθεση στον πόλεμο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής Δανίας-Τσεχίας, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο BAFTA Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στις αρχές του 2026.

Το Κρεμλίνο έχει αποφύγει να σχολιάσει το ντοκιμαντέρ μετά τη νίκη του Όσκαρ.

«Δεν έχω δει αυτή την ταινία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του πολιτιστικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικοί κινηματογράφοι προβάλλουν «ηλίθιες και άχρηστες» ξένες ταινίες, ενώ οι Ρώσοι παραγωγοί δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη.

πηγή: BBC

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή