Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2026

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ μετά την αποπομπή της Κίμπερλι – Ποιος είναι ο προσωρινός αντικαταστάτης

Flash Reading by Kontra AI
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε αποστάσεις από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της οικογένειάς του.
  • Η απομάκρυνση της Γκίλφοϊλ προήλθε μετά από δημοσιεύματα για οικονομικές οφειλές, παρά την άρνησή της μέσω δικηγόρων.
  • Ο Τζος Χακ αναλαμβάνει προσωρινά επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, διασφαλίζοντας τη διπλωματική συνέχεια.

Την πρώτη του δήλωση μετά την αποπομπή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παίρνοντας αποστάσεις από την πρώην πλέον πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην παλαιότερη σχέση της Γκίλφοϊλ με τον γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τονίζοντας ότι η ίδια δεν υπήρξε ποτέ μέλος της οικογένειάς του.

«Δεν ήταν ποτέ μέλος της οικογένειάς μου. Έβγαινε με τον γιο μου πριν από πολύ καιρό», φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ, σχολιάζοντας την απομάκρυνσή της από τη θέση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έκανε καλή δουλειά, εκφράζοντας ωστόσο τη δυσαρέσκειά του για τις πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί σχετικά με την υπόθεσή της. «Έκανε καλή δουλειά, αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που διαβάζαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απομάκρυνση της Γκίλφοϊλ έρχεται έπειτα από δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, καταγγελίες για οικονομικές οφειλές και συναλλαγές της. Η ίδια, μέσω των δικηγόρων της, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο ποσό αφορούσε αμοιβή για υπηρεσίες που είχε προσφέρει.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, με αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει η οικονομική ευαλωτότητα ενός διπλωματικού αξιωματούχου.

Η αποχώρηση της Γκίλφοϊλ ανοίγει το ζήτημα της διαδοχής της στην Αθήνα. Ωστόσο, η διαδικασία για τον ορισμό νέου πρέσβη δεν αναμένεται να κινηθεί άμεσα, καθώς στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν μετά την εκλογική αναμέτρηση και το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, η οποία ούτως ή άλλως απαιτεί αρκετούς μήνες.

Ο Τζος Χακ αναλαμβάνει προσωρινά επικεφαλής της πρεσβείας

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή του νέου πρέσβη, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν θα μείνει χωρίς επικεφαλής. Τα καθήκοντα του προσωρινού επικεφαλής αναμένεται να αναλάβει ο Τζος Χακ (Josh Huck), ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελούσε το Νο 2 της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2025 και διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέσεις που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, με ιδιαίτερη ενασχόληση με τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο.

Πριν από την τοποθέτησή του στην Ελλάδα, είχε διατελέσει αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα την εποπτεία της πολιτικής για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο. Είχε επίσης υπηρετήσει ως διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων Νότιας Ευρώπης, με χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Τουρκία.

Οι σπουδές και οι ξένες γλώσσες του Αμερικανού διπλωμάτη

Ο Τζος Χακ έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο από το International University of Japan. Έχει, επίσης, λάβει πιστοποιητικό από τη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Johns Hopkins στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Στο επαγγελματικό του προφίλ περιλαμβάνεται και η γνώση ξένων γλωσσών. Συγκεκριμένα, μιλά μανδαρινικά, ιαπωνικά, βιρμανικά και βουλγαρικά, δεξιότητες που συνδέονται με την προηγούμενη διπλωματική του δραστηριότητα.

Από την άφιξή του στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2025, ο Χακ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, με αιχμή τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου.

Ως επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο Τζος Χακ έχει αναφερθεί δημόσια στη σημασία του ρόλου της Ελλάδας στον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου. Όπως έχει επισημάνει, η ελληνική συμμετοχή είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του σχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η προσωρινή ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της πρεσβείας από τον Τζος Χακ διασφαλίζει τη συνέχεια της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ στην Αθήνα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό του προσώπου που θα διαδεχθεί την Κίμπερλι Γκιλφόιλ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή