Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Κίνα καταγγέλλει “εισβολή” Αμερικανικού πλοίου στη στη Νότια Σινική Θάλασσα

Μοιραστείτε το

Το αντιτορπιλικό USS Milius «διείσδυσε χωρίς την έγκριση των κινεζικών αρχών στα ύδατα των νησιών Παρασέλ ανακοίνωσαν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ψευδή» την ανακοίνωση για το επεισόδιο που λαμβάνει χώρα σε πλαίσιο μάχης επιρροής ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον με «αγκάθια» την Ταϊβάν, το TikTok, τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων, αλλά και το εμπόριο.

«Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν και να επιτηρήσουν το πολεμικό πλοίο, καθώς και να του απευθύνουν προειδοποίηση και να το κάνουν να αποχωρήσει από τη ζώνη», ανέφερε εκπρόσωπος της Κίνας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ίδιος κατήγγειλε αμερικανικό ελιγμό που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα» και διαβεβαίωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν σε επιφυλακή και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία».

Τα νησιά Παρασέλ, αρχιπέλαγος που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις ακτές της Κίνας και του Βιετνάμ, διεκδικούνται από το Πεκίνο και το Ανόι. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του συνόλου των νησιών το 1974 έπειτα από ναυτική σύγκρουση.

«Η δήλωση της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) είναι ψευδής», δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Το USS Milius διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν εκδιώχθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρουν εκεί όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», υπόγράμμισε.

Η Κίνα υποστηρίζει πως ήταν το πρώτο έθνος που ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μέσω της οποίας περνάει μεγάλο μέρος του εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τακτικά στη Νότια Σινική Θάλασσα επιχειρήσεις με την ονομασία «ελευθερία ναυσιπλοΐας», στέλνοντας πολεμικά πλοία για να αμφισβητήσουν τις κινεζικές διεκδικήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.