Η άγνωστη συνωμοσία για τη δολοφονία της Βασίλισσας Ελισάβετ στις ΗΠΑ
Ο φάκελος του FBI αποκαλύπτει σχέδιο του 1983 για τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ.
Μοιραστείτε το
Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β’ βρέθηκε με μία πιθανή απειλή δολοφονίας πριν από 40 χρόνια, σε ένα ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).
Ένα αρχείο 103 σελίδων αναρτήθηκε την Τρίτη στον διαδικτυακό ιστότοπο αρχείων του FBI, The Vault. Οι φάκελοι καλύπτουν τις προετοιμασίες για διάφορα ταξίδια που πραγματοποίησε η εκλιπούσα βασίλισσα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσημης περιοδείας στη Δυτική Ακτή με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, το 1983.
Ένα έγγραφο φαίνεται να περιγράφει λεπτομερώς μια πληροφορία που συγκεντρώθηκε περίπου ένα μήνα πριν από εκείνη την επίσκεψη από την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο σχετικά με ένα τηλεφώνημα από «έναν άνδρα που ισχυριζόταν ότι η κόρη του είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ».
Συνεχίζει: «Ο άνδρας αυτός ισχυριζόταν επιπλέον ότι επρόκειτο να επιχειρήσει να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και ότι θα το έκανε αυτό είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο Βασιλικό γιοτ Britannia, όταν θα έπλεε από κάτω, είτε ότι θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite».
Στο ίδιο έγγραφο – σύμφωνα με το CNN – σημειώνεται ότι «πρόθεση της Μυστικής Υπηρεσίας είναι να κλείσει τους διαδρόμους στη γέφυρα Golden Gate όταν πλησιάζει το γιοτ». Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε τυχόν προφυλάξεις που μπορεί να έχουν ληφθεί στο εθνικό πάρκο ούτε από τα αρχεία προκύπτει αν έγιναν συλλήψεις.
Τα αρχεία καταδεικνύουν την υπερεπαγρύπνηση του FBI για πιθανές απειλές κατά της Βρετανίδας μονάρχη που επισκεπτόταν τη χώρα, τη συνεργασία με τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ και τις ανησυχίες για τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA) και τους συμπαθούντες του κατά τη διάρκεια βασιλικών επισκέψεων.
Ο ξάδελφος της βασίλισσας, Louis Mountbatten, δολοφονήθηκε το 1979, χρησιμοποιώντας βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αλιευτικό του σκάφος. Τρία άλλα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην ίδια έκρηξη, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Πολλά από τα ταξίδια της βασίλισσας στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν εν μέσω των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία και τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το FBI παρακολουθούσε στενά καθώς προετοίμαζε τις βασιλικές επισκέψεις όλα αυτά τα χρόνια.
Πριν από μια ιδιωτική επίσκεψη στο Κεντάκι το 1989, ένα έγγραφο σημειώνει ότι ενώ το FBI δεν γνώριζε για συγκεκριμένες απειλές κατά της βασίλισσας, «η πιθανότητα απειλών κατά της βρετανικής μοναρχίας είναι πάντα παρούσα από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA)».
Διαρκής ανησυχία για τον IRA
Σε άλλο σημείο του φακέλου, ένα έγγραφο που προετοιμάζει την επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας το 1991 περιγράφει την ανησυχία σχετικά με ιρλανδικές ομάδες που οργανώνουν διαμαρτυρίες σε διάφορες προγραμματισμένες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αγώνα μπέιζμπολ που επρόκειτο να παρακολουθήσει η μονάρχης και μιας εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο. Παραθέτοντας πληροφορίες που είχαν τυπωθεί σε μια ιρλανδική εφημερίδα της Φιλαδέλφειας με τίτλο Irish Edition, η σελίδα έγραφε «Το άρθρο ανέφερε ότι τα αντιβρετανικά αισθήματα είναι σε έξαρση ως αποτέλεσμα των καλά δημοσιοποιημένων αδικιών που προκλήθηκαν στους Έξι του Μπέρμιγχαμ από το διεφθαρμένο αγγλικό δικαστικό σύστημα και του πρόσφατου κρούσματος βάναυσων δολοφονιών άοπλων ιρλανδών εθνικιστών στις έξι κομητείες».
Και πρόσθεσε: «Αν και το άρθρο δεν περιείχε απειλές κατά του Προέδρου ή της Βασίλισσας, οι δηλώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εμπρηστικές. Το άρθρο ανέφερε ότι μια ιρλανδική ομάδα είχε κρατήσει ένα μεγάλο μπλοκ εισιτηρίων για την κεντρική κερκίδα».
Ένα άλλο έγγραφο του φακέλου, με ημερομηνία Ιουλίου 1976, αναφέρει μια περίπτωση κατά την οποία η βασίλισσα ταξίδεψε ξανά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να συμβάλει στον εορτασμό της διακοσαετηρίδας της Αμερικής, με στάσεις μεταξύ άλλων στη Φιλαδέλφεια, την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, αποκαλύπτουν τα έγγραφα του FBI, δόθηκε κλήση σε έναν πιλότο επειδή πέταξε ένα μικρό διθέσιο αεροπλάνο πάνω από το Battery Park, το οποίο έφερε μια πινακίδα που έγραφε «Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.