Haaretz: Ισραηλινές εταιρείες αναπτύσσουν εργαλεία εντοπισμού και ταυτοποίησης χρηστών του Starlink του Μασκ
Η εφημερίδα Haaretz αποκάλυψε ότι δύο ισραηλινές εταιρείες έχουν αναπτύξει τεχνολογικά εργαλεία που επιτρέπουν τον εντοπισμό χρηστών της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου Starlink του Έλον Μασκ, καθώς και τον προσδιορισμό της τοποθεσίας και της ταυτότητάς τους — εξέλιξη που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ιδιωτικότητα, την παρακολούθηση και τη χρήση δεδομένων για λόγους ασφαλείας και πληροφοριών.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν συστήματα ικανά να εντοπίζουν συσκευές Starlink και να παρακολουθούν τους χρήστες τους, προσφέροντας τα εργαλεία αυτά αποκλειστικά σε κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, με στόχο — όπως υποστηρίζουν — την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων και δικτύων διακίνησης.
Το Starlink αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δορυφορικά συστήματα διαδικτύου παγκοσμίως, βασισμένο σε περισσότερους από 8.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς της SpaceX, προσφέροντας σύνδεση σε απομονωμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε παραδοσιακές υποδομές.
Τα τελευταία χρόνια, η υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε από διαδηλωτές και πολιτικούς αντιφρονούντες σε χώρες με περιορισμούς στο διαδίκτυο, καθώς και στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και σε περιοχές συγκρούσεων όπως η Γάζα.
Η έρευνα αναφέρει ότι η εταιρεία TargeTeam, με έδρα την Κύπρο, ανέπτυξε το σύστημα Stargetz, το οποίο — σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα — μπορεί να παρακολουθεί περίπου ένα εκατομμύριο συσκευές Starlink παγκοσμίως.
Παράλληλα, η εταιρεία Rayzone προωθεί παρόμοιες δυνατότητες, βασισμένες στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων και τεχνικές «απο-ανωνυμοποίησης» χρηστών, σε αυτό που η Haaretz χαρακτηρίζει ως την πρώτη αποκάλυψη εμπορικών εργαλείων ειδικά σχεδιασμένων για την παρακολούθηση χρηστών Starlink.
Το σύστημα Stargetz μπορεί να εντοπίζει τη γεωγραφική θέση των συσκευών, να καταγράφει τον αριθμό των συνδεδεμένων χρηστών και να επιχειρεί την ταυτοποίησή τους μέσω τηλεφωνικών αριθμών ή συνδεδεμένων λογαριασμών.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάζουν το ίδιο το δίκτυο Starlink ούτε υποκλέπτουν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, αλλά βασίζονται σε τεχνικές AdInt («διαφημιστική πληροφορία»), αξιοποιώντας τεράστιες βάσεις δεδομένων από εφαρμογές και πλατφόρμες ψηφιακών διαφημίσεων.
Η Haaretz σημειώνει ότι η πρακτική αυτή εντάσσεται σε μια νέα γενιά τεχνολογιών παρακολούθησης που αξιοποιούν big data και τεχνητή νοημοσύνη για μαζική συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, χωρίς την ανάγκη παραδοσιακών μεθόδων υποκλοπής.
Ειδικοί σε ψηφιακά δικαιώματα προειδοποιούν ότι η χρήση δεδομένων που συλλέχθηκαν για εμπορικούς σκοπούς σε επιχειρήσεις παρακολούθησης μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, ακτιβιστών και απλών χρηστών, ιδιαίτερα σε περιοχές συγκρούσεων ή υπό αυταρχικά καθεστώτα.
Πηγή: ertnews.gr
Σχετικά Άρθρα
13/05/2026 - 10:40
13/05/2026 - 08:50
Δείτε επίσης