Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2025

Γιατί διαδηλωτές στην Αργεντινή πετροβόλησαν τον Χαβιέρ Μιλέι – Σκάνδαλο με κατάχρηση κονδυλίων από την αδελφή του

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, αντιμετώπισε βίαιες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας την Τετάρτη, όταν δέχθηκε επίθεση με πέτρες και μπουκάλια κοντά στο Μπουένος Άιρες.

Το γεγονός αυτό συνέβη σε μια περίοδο όπου η κυβέρνησή του είναι στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής λόγω σκανδάλου διαφθοράς που σχετίζεται με την αδελφή του, Καρίνα Μιλέι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανουέλ Αντόρνι, διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος δεν τραυματίστηκε, χάρη στην άμεση επέμβαση της προεδρικής φρουράς, η οποία τον απομάκρυνε γρήγορα από το σημείο.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στη Λόμας δε Ζαμόρα, 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ενώ ο Μιλέι χαιρετούσε υποστηρικτές του όρθιος στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος. Η αυτοκινητοπομπή του προέδρου, στην οποία επέβαιναν και η αδελφή του καθώς και συνεργάτες του, βρέθηκε στο στόχαστρο εξαγριωμένων πολιτών, αναγκάζοντάς την να αποχωρήσει άμεσα. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μιλέι στον χώρο. Ένας από τους διαδηλωτές, ο Ραμόν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Μιλέι ήρθε για να προκαλέσει. Και έφυγε όπως έπρεπε», υποδηλώνοντας ότι η περιοχή αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης. Το παρακάτω βίντεο καταγράφει τις κρίσιμες στιγμές της έντασης. Δείτε βίντεο:

Το σκάνδαλο με την Καρίνα Μιλέι

Η ένταση τροφοδοτείται από το σκάνδαλο στην κρατική υπηρεσία για τα άτομα με αναπηρία, έπειτα από διαρροή ηχητικών αποσπασμάτων του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, Ντιέγκο Σπαγκνουόλο. Σε αυτά, ο Σπαγκνουόλο κατηγορεί την Καρίνα Μιλέι ότι καταχράστηκε κονδύλια που προορίζονταν για ανθρώπους με αναπηρία.

Ο πρόεδρος Μιλέι, πριν δεχθεί την επίθεση, απάντησε για πρώτη φορά δημόσια στις κατηγορίες:
«Όσα λέει είναι ψέματα. Θα τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη και θα αποδείξουμε ότι συκοφάντησε», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή