Για τον Ιούνιο του 2027 ορίστηκε η δίκη του Μαδούρο στη Νέα Υόρκη

Flash Reading by Kontra AI
  • Η δίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Νέα Υόρκη ορίστηκε για την 1η Ιουνίου 2027, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατία.
  • Ο Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες δηλώνουν αθώοι, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
  • Η Ουάσινγκτον επέτρεψε στη Βενεζουέλα να καλύψει τα δικηγορικά έξοδα του Μαδούρο, μετά από αρχικό μπλοκάρισμα λόγω κυρώσεων.

Protagon Team 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026, 21:28 Για την 1η Ιουνίου 2027 προσδιορίστηκε η έναρξη της δίκης του έκπτωτου προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν. Αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατία. Η ημερομηνία ορίστηκε κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/7) στη Νέα Υόρκη.

Ο 63χρονος πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές στο Καράκας στις αρχές του έτους και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κρατείται από τις 3 Ιανουαρίου σε φυλακή του Μπρούκλιν. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη της τρομοκρατίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Στο ίδιο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, 69 ετών, η οποία αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες. Και οι δύο δηλώνουν αθώοι και απορρίπτουν όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, έγραψε το Reuters. Η ημερομηνία της δίκης προτάθηκε από κοινού από την εισαγγελική Αρχή και την υπεράσπιση, όπως προκύπτει από ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε  στον αρμόδιο δικαστή Άλβιν Χέλερσταϊν ο εισαγγελέας Τζέι Κλέιτον, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην έναρξη της διαδικασίας τον Ιούνιο του 2027.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τελικά στη Βενεζουέλα να καλύψει τα δικηγορικά έξοδα του Μαδούρο και της συζύγου του. Αρχικά, η Ουάσινγκτον είχε μπλοκάρει τη σχετική χρηματοδότηση, επικαλούμενη το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Κατά την πρώτη εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά τη σύλληψή του στο Καράκας σε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού, στην οποία συμμετείχαν περίπου 150 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και χερσαίες δυνάμεις, ο Νικολάς Μαδούρο είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του «αιχμάλωτο πολέμου».

Παράλληλα με την ποινική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος και με αστική προσφυγή. Στις αρχές Ιουλίου, οι οικογένειες πέντε νεαρών ανδρών που σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα κατέθεσαν αγωγή εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι διέταξε τις εκτελέσεις τους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου κρατικής βίας.

Μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, τα ηνία της χώρας ανέλαβε η μεταβατική πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες, η οποία κυβερνά υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει ότι έχει πλέον τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Πηγή: Protagon.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή