Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανία: Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε εργοστάσιο της Tesla – Συγκρούσεις και συλλήψεις

Ένταση στη Γερμανία με διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για εργοστάσιο της Tesla

Μοιραστείτε το

Διαδηλωτές κατά της επέκταση του εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας Tesla στο Γκρουνχάιντε, κοντά στο Βερολίνο, συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, όταν ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με την ομάδα Disrupt Tesla που την οργάνωσε και η οποία ισχυρίζεται ότι η επέκταση του εργοστασίου θα βλάψει το περιβάλλον.
Βίντεο του Reuters δείχνει δεκάδες ανθρώπους, που φορούν μπλε καπέλα και έχουν καλυμμένο το πρόσωπο, να πλησιάζουν από μια κοντινή δασώδη περιοχή και να επιχειρούν να μπουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Την ίδια ώρα αστυνομικοί προσπαθούν να τους εμποδίσουν ενώ τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη.

«Γιατί η αστυνομία αφήνει τους αριστερούς διαδηλωτές να φύγουν τόσο εύκολα;» έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο ιδιοκτήτης της Tesla Έλον Μασκ.
Διευκρίνισε πως οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να περάσουν μέσα στο εργοστάσιο.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να επιστήσουμε την προσοχή στο εργοστάσιο της Tesla στο Γκρουνχάιντε, για την περιβαλλοντική καταστροφή εδώ», είπε ο εκπρόσωπος της Disrupt Tesla, Όλε Μπέκερ.
Η ομάδα επιχειρεί να αναδείξει την περιβαλλοντική καταστροφή σε άλλες χώρες, όπως στην Αργεντινή ή τη Βολιβία, από τα ορυχεία λιθίου, ενός βασικού υλικού για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

«Προστατεύουμε την ελευθερία του συναθροίζεσθαι» είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βρανδεμβούργου, Μάριο Χάινεμαν, «αλλά είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι επεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί».

Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο εργοστάσιο, αλλά εμποδίστηκαν και πολλοί τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Σημειώνεται πως ορισμένοι διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε οχήματα Tesla χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα και μπογιά.

Πάντως, αυτήν την εβδομάδα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο για μία ημέρα. Δεν είχε διευκρινιστεί το γιατί.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.