Ανεβαίνουν οι τόνοι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από καταγγελίες Παλαιστίνιου αξιωματούχου ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, υπαναχώρησε από προηγούμενη συναίνεσή του στις τροποποιήσεις της πρότασής του για προσωρινή εκεχειρία.
Ο αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα «Times of Israel», υποστήριξε ότι ο Γουίτκοφ είχε ενημερώσει μέσω μεσολαβητών την ηγεσία της Χαμάς πως αποδέχεται τις τροποποιήσεις που είχε κάνει η παλαιστινιακή οργάνωση στο σχέδιο εκεχειρίας που είχε καταθέσει. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οδήγησε σε σειρά δημοσιευμάτων νωρίτερα μέσα στη μέρα, σύμφωνα με τα οποία η Χαμάς είχε δεχτεί την αμερικανική πρόταση.
Ωστόσο, ο Γουίτκοφ φέρεται στη συνέχεια να άλλαξε στάση, ενημερώνοντας τους μεσολαβητές πως οι όροι της Χαμάς δεν είναι αποδεκτοί.
Κατηγορηματική διάψευση από Γουίτκοφ
Ο Στιβ Γουίτκοφ αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, δηλώνοντας στην ίδια εφημερίδα πως ουδέποτε αποδέχθηκε τις αλλαγές της Χαμάς.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε προηγούμενη δήλωσή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Axios, στην οποία τόνιζε ότι οι ισχυρισμοί της Χαμάς πως είχε αποδεχτεί την πρόταση για εκεχειρία δεν ευσταθούν.
«Αυτό που είδα από τη Χαμάς είναι απογοητευτικό και εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γουίτκοφ. «Το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, η οποία θα περιλαμβάνει την επιστροφή των μισών ζωντανών και των μισών νεκρών και θα ανοίγει τον δρόμο για μια ουσιαστική συζήτηση με στόχο την μόνιμη κατάπαυση. Αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι. Η Χαμάς πρέπει να την αποδεχτεί».
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή που μίλησε στην εφημερίδα Haaretz, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο καθώς «και οι δύο πλευρές έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους».
Η Χαμάς, όπως αναφέρει η πηγή, επιμένει σε εγγυήσεις ότι η προσωρινή εκεχειρία θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό του πολέμου. Από την πλευρά του, το Ισραήλ απαιτεί τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης, την εξορία των ηγετικών στελεχών της και τον αποκλεισμό της από κάθε συμμετοχή στη μελλοντική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.
Το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης που μαίνεται για μήνες.