Γάζα: Η Χαμάς ανακοινώνει πως επέφερε «σκληρό πλήγμα» σε ομάδα που «συνεργαζόταν με το Ισραήλ»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, δήλωσε ότι «επέφερε σκληρό πλήγμα» σε μια ένοπλη ομάδα στη Γάζα, την οποία κατηγορεί για συνεργασία με το Ισραήλ.
Σε δήλωσή της, η Χαμάς ανέφερε ότι η μονάδα ασφαλείας της «Δύναμης Αποτροπής» Radea, πραγματοποίησε «επιχείρηση νωρίς το πρωί της Τρίτης (21/10) στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο την πολιτοφυλακή του Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ, η οποία «επιδίωκε να αποσταθεροποιήσει την εσωτερική ασφάλεια και να διεξάγει ύποπτες δραστηριότητες εκτός νόμου».
Η «Δύναμη Αποτροπής» – μια οντότητα ασφαλείας που ιδρύθηκε πρόσφατα από τη Χαμάς – διευκρινίζει ότι «η επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη αρκετών μελών της πολιτοφυλακής και στην κατάσχεση στρατιωτικού εξοπλισμού και εργαλείων που χρησιμοποιούνται στις ανατρεπτικές τους δραστηριότητες, μετά από προσεκτική παρακολούθηση των κινήσεών τους τις τελευταίες ημέρες».
Ο ισραηλινός και παλαιστινιακός τύπος γράφουν ότι μια ένοπλη ομάδα – που ονομάζεται Λαϊκές Δυνάμεις – η οποία περιλαμβάνει μέλη μιας φυλής Βεδουίνων με επικεφαλής τον Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ, δρα σε αυτή τη νότια περιοχή, χωρίς να είναι επίσημα γνωστό το μέγεθος του οπλοστασίου αυτής της ομάδας.
Διαπαλαιστινιακή ένοπλη σύγκρουση
Τον Ιούνιο, οι ισραηλινές αρχές παραδέχτηκαν ότι υποστηρίζουν και εξοπλίζουν παλαιστινιακές φατρίες που αντιτίθενται στη Χαμάς, χωρίς να κατονομάσουν άμεσα αυτήν με επικεφαλής τον Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ.
Η μονάδα ασφαλείας της Χαμάς δηλώνει ότι «στοχεύει συνεχώς τα κρησφύγετα (…) όσων απειλούν την ασφάλεια της κοινωνίας ή παρέχουν καταφύγιο σε παράνομους».
Διαπαλαιστινιακές ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στη γειτονιά Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, μεταξύ αυτής της δύναμης της Χαμάς και ένοπλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ.
Την Κυριακή, ένας μάρτυρας στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε «ανταλλαγές πυρών» μεταξύ της «Δύναμης Αποτροπής» και της ένοπλης ομάδας του Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ.
Σύμφωνα με αυτόν τον μάρτυρα, ο ισραηλινός στρατός παρενέβη.
Αυτό το περιστατικό προηγήθηκε μιας σειράς ισραηλινών επιθέσεων την Κυριακή που αποδυνάμωσαν την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία ισχύει από τις 10 Οκτωβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η τηλεόραση της Χαμάς μετέδωσε ένα βίντεο που έδειξε την εκτέλεση οκτώ ανδρών «συνεργατών» του Ισραήλ, στη μέση του δρόμου, στην πόλη της Γάζας, μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στην αφετηρία του σχεδίου που αποσκοπεί στον τερματισμό του διετούς πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, απείλησε τότε να «πάει και να σκοτώσει» μέλη της Χαμάς εάν το κίνημα «δεν σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους» στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: ertnews.gr
Σχετικά Άρθρα
22/10/2025 - 14:54
22/10/2025 - 13:34
22/10/2025 - 13:30
Δείτε επίσης