Γάζα: «Δεν υπήρχε αρκετό ψωμί για όλους» – Δεκάδες νεκροί, ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές σε όλη τη Γάζα σε διάστημα 24 ωρών, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει την στρατιωτική του εκστρατεία, ενώ επέτρεψε την είσοδο ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 10 άτομα στην πόλη Χαν Γιουνίς, τέσσερις στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, και εννέα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, σύμφωνα με τα νοσοκομεία Νάσερ, Αλ-Άκσα και Αλ-Αχλί, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί.

Οι διεθνείς επικρίσεις προς το Ισραήλ για τη νέα στρατιωτική εκστρατεία και την ανθρωπιστική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο λαός της Γάζας ο οποίος είναι στα πρόθυρα λιμού, αν και καθυστερημένα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι επιδρομές που διήρκεσαν μέχρι το πρωί της Παρασκευής ήρθαν μια μέρα αφότου ισραηλινά τανκς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτυπήματα σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές δήλωσαν παλαιστινιακοί αξιωματούχοι νοσοκομείων την Πέμπτη.

Εν μέσω πιέσεων, το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι επέτρεψαν την είσοδο περισσότερων από 100 φορτηγών που μετέφεραν μεταξύ άλλων αλεύρι, τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα. Τα φορτηγά εισήλθαν μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Ωστόσο όπως αναφέρει το Associated Press οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι θλιβερά ανεπαρκής, σε σύγκριση με τα περίπου 600 φορτηγά την ημέρα που εισέρχονταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκεχειρίας και τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι οι περιορισμοί του ισραηλινού στρατού και η κατάρρευση της έννομης τάξης στη Γάζα δυσχεραίνουν την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη, προσθέτει το AP.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) δήλωσε την Παρασκευή ότι 15 από τα φορτηγά του λεηλατήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη νότια Γάζα, ενώ κατευθύνονταν σε αρτοποιεία που υποστηρίζονται από το WFP, ενώ κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι που φύλασσαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από λεηλασία σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, γεγονός που όπως σχολιάζει το Ruters υπογραμμίζει τα προβλήματα που δυσκολεύουν το να φτάσουν οι προμήθειες στους πεινασμένους κατοίκους στη Γάζα ύστερα από τον 11 εβδομάδων αποκλεισμό.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 107 φορτηγά με αλεύρι και άλλα τρόφιμα καθώς και ιατρικές προμήθειες εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ την Πέμπτη. Αλλά η παράδοση των προμηθειών σε ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο σε σκηνές και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές έγινε ανοργάνωτα.

Έως τώρα, όπως δήλωσε δίκτυο-ομπρέλα παλαιστινιακών οργανώσεων αρωγής, 119 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ χαλάρωσε τον αποκλεισμό του τη Δευτέρα μετά τη διεθνή κατακραυγή. Ωστόσο η διανομή έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω της λεηλασίας από ομάδες ανδρών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ένοπλοι, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με το δίκτυο αυτό.

«Έκλεψαν φαγητό που προοριζόταν για παιδιά και οικογένειες που υποφέρουν από σοβαρό λιμό», δήλωσε το δίκτυο σε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε ομάδες ασφαλείας που προστάτευαν τα φορτηγά.

Το δίκτυο οργανώσεων αρωγής δήλωσε επίσης ότι η ποσότητα βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα συνεχίζει να είναι ανεπαρκής και περιλαμβάνει μόνο μια μικρή γκάμα προμηθειών. Δήλωσε ότι η συμφωνία του Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο φορτηγών στον θύλακα είναι ένας «παραπλανητικός ελιγμός» προκειμένου να αποφευχθεί η διεθνής πίεση για άρση του αποκλεισμού.

Έως τώρα, το Ισραήλ λέει ότι έχει επιτρέψει περίπου σε 300 φορτηγά να εισέλθουν στη Γάζα αλλά οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι πολλά φορτηγά τα έχουν κρατήσει στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

«Δεν υπήρχε αρκετό ψωμί για όλους»

Ο εξηντάχρονος Ναΐμ Σάφι έφυγε με άδεια χέρια την Παρασκευή το απόγευμα από ένα σημείο διανομής ψωμιού στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Περίμενε μέσα στο πλήθος αλλά είπε στο BBC ότι «οι ποσότητες που έφεραν δεν είναι αρκετές για όλους». «Εμείς και πολλοί άλλοι δεν έχουμε πάρει ακόμα ψωμί», είπε προσθέτοντας ότι δίνεται προτεραιότητα στις μεγαλύτερες οικογένειες.

«Έχουν ισχυριστεί ότι θέλουν να φέρνουν ψωμί στον κόσμο κάθε μέρα, αλλά δεν το έκαναν. Οι ποσότητες που έφεραν δεν είναι αρκετές – μόνο το ένα δέκατο του κόσμου πήρε».

Η Saba Nahed Alnajjar, μια έφηβη που ζει στη Χανς Γιούνις είπε στο BBC ότι η οικογένειά της έχει παραμείνει στο μερικώς κατεστραμμένο σπίτι τους «παρά την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή». «Έχουμε λάβει εντολή εκκένωσης για την περιοχή μας, αλλά δεν έχουμε φύγει επειδή δεν έχουμε πουθενά να πάμε». «Δεν έχουμε φαγητό, αλεύρι, βασικά είδη πρώτης ανάγκης», είπε προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός είναι κοντά «ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με βάναυσο τρόπο».

«Δεν υπάρχουν πολλοί πολίτες στην περιοχή. Η πλειοψηφία έχει εκτοπιστεί και δεν μπορείς να πας πουθενά. Οι εκτοπισμένοι κοιμούνται στον δρόμο και δεν υπάρχει φαγητό. Οι συνθήκες επιδεινώνονται και είναι τα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Η Ρίντα, μαία στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Project HOPE στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, είπε στο BBC ότι γυναίκες παθαίνουν λιποθυμίες καθώς έρχονται στην κλινική αναζητώντας ιατρική βοήθεια χωρίς να έχουν φάει. Πολλοί από αυτούς τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα.

«Λόγω υποσιτισμού, μας λένε συνεχώς “το μωρό μου δεν σταματά να κλαίει… χρειάζεται πάντα να θηλάζει, αλλά το στήθος μου είναι άδειο”» πρόεσθεσε.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο το 27% των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών που επισκέφθηκαν τις έξι κλινικές του Project HOPE σε όλη τη Γάζα διαγνώστηκαν με υποσιτισμό, αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση. Και, η Ρίντα προβλέπει ότι τα τρόφιμα της κλινικής θα μπορούσαν να εξαντληθούν σε δύο με τρεις εβδομάδες, εάν δεν παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή