Η 21χρονη δημοσιογράφος, Ουάφα Θαχέρ, από τη βόρεια Γάζα έμενε στο σπίτι του σπιτονοικοκύρη της οικογένειάς της, καθώς το δικό της είχε καταστραφεί όταν, την Παρασκευή (18/10), μια έκρηξη από αεροπορική επιδρομή ακούστηκε.
Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, άρχισε να βιντεοσκοπεί. Το βίντεό της δείχνει έναν μικρό κρατήρα στην οδό Αλ Ναφάκ σε απόσταση περίπου 300 μέτρων, και δίπλα του ένα αγόρι που κουνούσε τα χέρια του με αγωνία και με τις κραυγές του για βοήθεια να ακούγονται ακόμη και από απόσταση.
Στο βίντεό της, ορισμένοι άνδρες περνούν πίσω από το αγόρι. Βλέποντας τι έχει συμβεί στο σώμα του, πιάνουν τα κεφάλια τους, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και φωνάζουν για βοήθεια. Το αγόρι καταρρέει. Ένας άνδρας με λευκό μπλουζάκι σκύβει πάνω του, κάνοντας χειρονομία για βοήθεια, και στη συνέχεια γονατίζει δίπλα του μαζί με έναν άλλο άνδρα.
Εν συνεχεία, 48 δευτερόλεπτα αφότου η Ουάφα Θαχέρ είχε αρχίσει να βιντεοσκοπεί, ένας σύντομος θόρυβος ήχησε από μία δεύτερη αεροπορική επιδρομή. Μάλιστα, τη στιγμή της δεύτερης έκρηξης, οι δύο άνδρες φαίνονται να προσπαθούν να σηκώσουν το σώμα του αγοριού, ενώ άλλοι αρχίζουν να τρέχουν μακριά. Η Ουάφα Θαχέρ ουρλιάζει και φωνάζει στον πατέρα της να απομακρυνθεί από το παράθυρο.
Πάντως, το αγόρι, ο 13χρονος Μοχάμεντ Σαλέμ, «απλά περπατούσε» στον δρόμο πριν από το χτύπημα, δήλωσε η Ουάφα Θαχέρ. Δυστυχώς, το αγόρι πέθανε από τα τραύματά του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, Νεμπάλ Φαρσάκχ. Ένα 14χρονο αγόρι, του οποίου τα πόδια αποκόπηκαν από το δεύτερο χτύπημα, διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρό αφού μεταφέρθηκε από ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ πάνω από 20 άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος.
Τι είπε το Ισραήλ για το χτύπημα στη βόρεια Γάζα
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το χτύπημα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στη «Washington Post» ότι «εργάζεται για να διαλύσει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς» και ότι λαμβάνει «τις πιθανές προφυλάξεις για να μειώσει τη βλάβη στους αμάχους». Παρ’ όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε γιατί εξαπέλυσε το συγκεκριμένο χτύπημα ή τι ήταν ο στόχος.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 6 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στην Τζαμπαλίγια, σε μια προσπάθεια, όπως ισχυρίστηκε, να ξεριζώσει τις προσπάθειες της Χαμάς να ανοικοδομηθεί εκεί. Έκτοτε, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει μεγάλο μέρος του καταυλισμού, τον έχουν αποκόψει από την ανθρωπιστική βοήθεια και έχουν κατεδαφίσει μεγάλα τμήματα της περιοχής, εκδιώκοντας τους κατοίκους και στέλνοντας στρατιωτικά οχήματα μέσα στον καταυλισμό, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες.
Οι άμαχοι που προσπαθούν να διαφύγουν δέχονται πυρά και ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τα τρία κύρια νοσοκομεία, που εξυπηρετούν αυτό το τμήμα της βόρειας Γάζας, να κλείσουν και έχει πυροβολήσει απευθείας εναντίον τους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές.
Φυσικά, οι κάτοικοι φοβούνται ότι η νέα εισβολή αποτελεί μέρος ενός «Σχεδίου των Στρατηγών», που προτάθηκε από έναν πρώην ισραηλινό στρατηγό και προωθήθηκε από ορισμένα μέλη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με στόχο την απόκτηση πλήρους ελέγχου της βόρειας Γάζας και στη συνέχεια μεγαλύτερων τμημάτων του παλαιστινιακού θύλακα, εκδιώκοντας συστηματικά τους αμάχους και λιμοκτονώντας – ή πυροβολώντας – όποιον παραμείνει στην περιοχή.