Σάββατο, 16 Αυγούστου 2025

FT: Ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι θα μπορούσε να «παγώσει» ορισμένες εδαφικές διεκδικήσεις με αντάλλαγμα το Ντονέτσκ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Ουκρανία να αποσυρθεί από την ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας, αλλά είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε να «παγώσει» το υπόλοιπο μέτωπο εφόσον ικανοποιηθούν οι βασικές του απαιτήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο.

Ο Πούτιν έκανε αυτό το αίτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τραμπ στην Αλάσκα την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερις πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών.

Σε αντάλλαγμα για την περιοχή του Ντονέτσκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα παγώσει το μέτωπο στις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, όπου οι δυνάμεις του κατέχουν εκτεταμένα εδάφη, και ότι δεν θα ξεκινούσε νέες επιθέσεις για κατάληψη επιπλέον εδαφών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% του Ντονέτσκ, αλλά οι δυτικότερες πόλεις της περιοχής συνεχίζουν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και είναι κρίσιμες για την στρατιωτική της άμυνα κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

Άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις του Ζελένσκι δήλωσαν ότι δεν θα συμφωνήσει να παραδώσει την περιοχή του Ντονέτσκ, αλλά ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα.

Επίσης, φέρεται ότι ο Ζελένσκι είναι ανοιχτός σε τριμερή συνάντηση με τον Τραμπ και τον Πούτιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή