Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: σοβαρές ενδείξεις για νοθεία στις εκλογές της Σερβίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο γίνεται αναφορά σε ενδείξεις για νοθεία στις εκλογές της Σερβίας και ζητάει την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Μοιραστείτε το

Αντιδράσεις από την Σερβία αναμένεται να προκαλέσει η έγκριση ενός ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (461 «υπέρ», 53 «κατά» και 43 αποχές) καταγγέλλουν, μέσω του ψηφίσματος, πως οι εκλογές στη Σερβία δεν διεξήχθησαν με δίκαιους όρους και ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για νοθεία.

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς επικράτησε στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, εξασφαλίζοντας 129 έδρες στη βουλή των 250 εδρών. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Σερβία κατά της βίας» τερμάτισε δεύτερος με 65 έδρες.

Η αποστολή μιας ομάδας παρατηρητών που συστάθηκε από διεθνείς οργανώσεις ανέφερε σε προκαταρκτική έκθεση ότι οι εκλογές «αμαυρώθηκαν από σκληρή ρητορική, μεροληψία στα μέσα ενημέρωσης, πίεση στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και κατάχρηση δημοσίων πόρων». Οι «σοβαρές παρατυπίες» περιελάμβαναν εικαζόμενες περιπτώσεις εξαγοράς ψήφων και προσθήκης ψήφων στις κάλπες.

Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τον Αλεξάντερ Βούτσιτς για μαζική νοθεία. Σε άρθρο του ο Ντράγκαν Τζίλας, επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «Ο Βούτσιτς και το κόμμα του διακήρυξαν μια νίκη, την οποία δεν πέτυχαν. Είναι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός, του οποίου το κόμμα μου (Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης) είναι βασικό μέλος, που κέρδισε τις εκλογές, και για αυτό έχουμε ζητήσει την επανάληψή τους».

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επισημαίνεται πως υπήρξαν εκτενή στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους διεθνείς και εγχώριους παρατηρητές τα οποία δείχνουν δραστηριότητες – πριν και κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών – που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να έχουν υπονομεύσει σοβαρά τη νομιμότητά τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα από έγκριτους διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες και θεσμούς σχετικά με τις εν λόγω παρατυπίες και εκφράζει την υποστήριξή του στην ταχεία ανάπτυξη μιας ad hoc διερευνητικής αποστολής στη Σερβία, με τη συμμετοχή και του Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα ζητά επίσης την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ προς τη Σερβία, εάν οι σερβικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν τις βασικές εκλογικές συστάσεις και εάν τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν εμπλοκή των σερβικών αρχών σε εκλογική νοθεία.

Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «επίμονη και συστηματική κατάχρηση των θεσμών και των μέσων ενημέρωσης που προσέφερε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα» και υπογραμμίζουν πως «οι τελευταίες κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στη Σερβία έπεσαν κάτω από τα αναμενόμενα πρότυπα για μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα».

Σχετικά με τις «πολυάριθμες διαδικαστικές ελλείψεις», όπως αναφέρουν, «επισημαίνεται η ασυνεπής εφαρμογή των διασφαλίσεων κατά την ψηφοφορία και την καταμέτρηση, συχνές περιπτώσεις συνωστισμού, παραβιάσεις της μυστικότητας και πολυάριθμες περιπτώσεις ομαδικής ψηφοφορίας».

Υπενθυμίζοντας στις σερβικές αρχές ότι «πρέπουσα λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Σερβίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης», οι ευρωβουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες και θεσμικά όργανα σχετικά με τις παρατυπίες των κοινοβουλευτικών, επαρχιακών και τοπικών εκλογών, με έμφαση στις εκλογές της Συνέλευσης του Βελιγραδίου.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη θεσμικής απάντησης στις σοβαρές υποψίες, όπως αναφέρουν, ότι οι κατεστημένοι φορείς συμμετείχαν σε εκλογική χειραγώγηση και κατάχρηση, γεγονός που, τονίζουν, διαιωνίζει την ατιμωρησία και διασφαλίζει ότι αυτές οι πρακτικές συνεχίζονται.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης την απουσία πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία, την παραπληροφόρηση και την άφθονη αντιδεοντολογική συμπεριφορά και τη μεροληπτική στάση των μέσων ενημέρωσης υπέρ των κατεστημένων αρχών. «Την τελευταία δεκαετία από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Βούτσιτς στην εξουσία, παρατηρείται μια συνεχής διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία, που χαρακτηρίζεται από πολιτική πίεση, απειλές, ακόμη και σωματικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, τονίζουν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμα, θα πρέπει να προχωρήσουν μόνο εάν η χώρα σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της που σχετίζονται με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των προεκλογικών συστάσεων του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR) και της Επιτροπής της Βενετίας. Εάν οι σερβικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν τις βασικές εκλογικές συστάσεις ή εάν τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι σερβικές αρχές εμπλέκονται άμεσα στην εκλογική νοθεία, οι ευρωβουλευτές ζητούν την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ λόγω σοβαρών παραβιάσεων του κανόνα του νόμος σε σχέση με τις εκλογές στη Σερβία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.