Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που καταγράφει την επίθεση των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη εναντίον του, ελληνικών συμφερόντων, φορτηγού πλοίου Magic Seas, το οποίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η επίθεση σημειώθηκε 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα. Το πλοίο δέχθηκε επίθεση από οκτώ ταχύπλοα σκάφη με ενόπλους, οι οποίοι εκτόξευσαν τουλάχιστον 20 αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG. Παράλληλα, τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) έλαβαν μέρος στην επίθεση.
Η ομάδα ασφαλείας του Magic Seas κατάφερε να εξουδετερώσει δύο από τα τέσσερα USVs, ωστόσο τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο. Στη συνέχεια, το πλοίο δέχθηκε και τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους, εκ των οποίων οι δύο έπληξαν το σκάφος.
Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές που οδήγησαν στη βύθιση του Magic Seas. Τα 22 μέλη του πληρώματος -17 Φιλιππινέζοι, 1 Ρουμάνος, 1 Βιετναμέζος και 3 υπήκοοι Σρι Λανκα μέλη της ομάδας ασφαλείας- διασώθηκαν από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία ή προστασία από την Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Κατά τον χρόνο του περιστατικού, κανένα πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης βρισκόταν σε εγγύς απόσταση από το εμπορικό.
Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και των θαλάσσιων διαδρόμων γύρω από την Υεμένη παραμένει υψηλού κινδύνου, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αστάθειας και της δραστηριότητας ενόπλων ομάδων.
Η επίθεση από τους Χούθι στο Magic Seas ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024.
Μέτρα από το υπουργείο Ναυτιλίας
Νωρίτερα, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε τη λήψη άμεσων και συντονισμένων μέτρων για την προστασία των ελληνόκτητων πλοίων και των Ελλήνων ναυτικών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει, εφόσον απαιτηθεί, για την αντιμετώπιση προβλημάτων πλοίων Ελληνικής Σημαίας και των ναυτικών τους, αλλά και Ελλήνων ναυτικών σε ελληνόκτητα πλοία, μέσω της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας.
Επισημαίνει, εξάλλου, ότι ως εκ τούτου και δεδομένης της σοβαρής κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους Χούθι κατά ελληνόκτητων πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο διήμερο, το Υπουργείο έχει προβεί στις εξής ενέργειες:
1. Παρέμβαση στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, το ζήτημα τέθηκε στην υπό εξέλιξη σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η χώρα μας ζήτησε συμπόρευση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περιοχή, με πλήρη σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Σύμβασης για Ασφάλεια στη Θάλασσα (SOLAS).
2. Συνεχής επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε αδιάλειπτη επιχειρησιακή επαφή (24/7) με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES, η οποία μεριμνά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.
3. Συνεχής ενημέρωση και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα
Έχουν αποσταλεί αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, για τον ασφαλέστερο δυνατό διάπλου της περιοχής, με λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.
4. Συστάσεις για την προστασία Ελλήνων ναυτικών
Αποδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των Ελλήνων ναυτικών, οι συστάσεις του Υπουργείου επικοινωνούνται – μέσω των ναυτιλιακών φορέων – και στα ελληνόκτητα πλοία με σημαία άλλης χώρας, δεδομένης της πιθανής απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών και σε αυτά.
Το ΥΝΑΝΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή με κύριο γνώμονα την προστασία, με κάθε μέσο, της ποντοπόρου ναυτιλίας μας.